Advokat Tomanović: Usmena saglasnost na dokument o Kosovu protivustavan i nezakonit akt

Davanje usmene saglasnosti na pisani dokument o Kosovu je protivustavan i nezakonit akt, ocenio je advokat Zdenko Tomanović.

On je u pisanoj izjavi ocenio da zakletva koju polaže predsednik Srbije, a kojom se obavezuje da će "sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, nije samo pitanje poverenja u moralne kvalitete onoga koji polaže zakletvu, već ima i pravni značaj u čuvanju državne teritorije".

"Ako lice pod ovom zakletvom daje usmenu saglasnost na pisani dokument, kojom usmeno prihvata obavezu, želju i nameru da sa delom teritorije Srbije razvija tzv. 'dobrosusedske' odnose, uvažava nezavisnost i teritorijalni integritet, da uz razmenu stalne misije ne sprečava članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, uz angažman da se na tom delu Srbije ipak 'formalizuje' status SPC, onda je iz ugla domaćeg prava to protivpravan, protivustavan i nezakonit akt od strane lica koje nema ovlašćenja za zastupanje i preduzimanje punovažnih pravnih poslova u ime Srbije već samo za predstavljanje Srbije", naveo je Tomanović.

Upozorio je da "na terenu međunarodnog prava u određenim činjeničnim i pravno-političkim okolnostima, ovakvi neovlašćeni i protivustavni akti, reči, postupci, saglasnosti ili prihvatanja, mogu proizvoditi pravne posledice i obaveze za jednu državu, bez obzira da li se radi o jednostranim garancijama, odricanjima i prihvatanjima, razmeni beležaka, o sporazumu ili ugovoru, bilo potpisanom ili ne".
 
"Ipak, okolnost da međunarodno pravo specifičnu pravnu težinu ovakvom nelegitimnom izražavanju volje ili namere, daje uglavnom u odnosima između država, a ne u odnosima između države i dela njene Ustavom određene teritorije, nameće nužnu obavezu nadležnim državnim institucijama Srbije da se one, upravo radi diskreditacije drugačijih pravnih tumačenja i otklanjanja sumnji, snažno javno odrede prema takvom činu i svedu ga na nepodoban pokušaj, posebno Vlada Srbije, a i Skupština Srbije koja je jedino ovlašćena da se bavi pitanjem granica Srbije u skladu sa Ustavom", ocenio je Tomanović.
 
Dodao je da "ni predstavnici ni zastupnici Srbije čak i kada zloupotrebljavaju javno poverenje, ne smeju ništa obećati na delu teritorije svoje zemlje osim onog što je Ustav predvideo".

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je juče u Briselu, posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da su se lideri dve strane dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o Predlogu EU za normalizaciju odnosa, ali da su potrebni dodatni pregovori o modalitetima implementacije.

  • Vule

    28.02.2023 18:55
    A siguran sam da bi se i u krivicnom zakoniku naslo nesto, tu oko čl.305.
  • Prezime

    28.02.2023 18:43
    Imal i Krajine u Ustavu?
  • VladaN

    28.02.2023 18:29
    Podnesite…
    … krivičnu prijavu protiv dotičnog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija