FOTO Održan skup podrške smenjenim tužiteljkama: "Ovo je skup naroda gladnog pravde"

Veliki broj građana, zajedno sa advokatima i sudijama, blokirao je danas ulicu ispred Vlade Srbije u znak podrške tužiteljkama u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a protest je završen oko 16.30h.

Bojana Savović i Jasmina Paunović smenjene su pošto je nakon rada na slučaju malverzacija u Elektroprivredi Srbije (EPS) uhapšeno šest osoba.

"Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac i viši javni tužilac Nenad Stefanović moraju da budu pozvani na institucionalnu odgovornost", poručio je na protestu advokat Ivan Ninić.
 
"Mi smo danas ovde da ohrabrimo svaku novu Bojanu i Jasminu da podignu glas kada se na njih bude vršio pritisak da ne gone kriminalce bliske vlastima", rekao je Ninić okupljenima na protestu.
 
On je kazao da je Dolovac "u hibernaciji" od 2010. godine i da pravni sistem Srbije "ne pamti većeg truta i parazita" od nje.
Advokat Čedomir Kokanović zatražio je smenu višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić, ali i republičke javne tužiteljke Zagorka Dolovac.
 
Kokanović je naglasio da su "korpumpirani tužioci Dolovac i Stefanović uhvaćeni na delu, sa rukama u pekmezu".
 
On je zatražio da se na posao vrate hrabre tužiteljke Savović i Paunović.
 
"Ovo nije opozicioni skup, već celog naroda koji je gladan pravde", rekao je Kokanović i dodao da je ova vlast došla na vlast sa pričom o korupciji, a zbog korupcije će da ode.
 
"Rok za ove zahteve je pet dana, inače ćemo radikalizovati situaciju", najavio je Kokanović.
Advokat Božo Prelević izjavio je da je na protest trebalo da izađe još više ljudi jer se Srbija "mora izboriti za državu".
 
"Ta država je za sve ljude samo ako je pravna država", rekao je Prelević.
 
Rekao je da je Zagorka Dolovac, čija smena se traži na protestu, republička javna tužiteljka u zemlji u kojoj postoji "poplava kriminala kog niko ne procesuira".
 
Na protestu pod nazivom "Ne damo naše Laure" pročitano je i pismo podrške tužiteljkama koje su uputili profesori Pravnog fakulteta.
 
Tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović nisu danas prisustvovale protestu ispred Vlade Srbije, javlja izvrštač agencije Beta.
 
Kako je objasnio advokat Ivan Ninić, tužiteljke se nisu pojavile kako skup ne bi bio politizovan.
 
Okupljeni su nosili i transparente s fotografijama inspektora i policajaca koji su diskriminisani zbog toga što su "časno obavljali svoju dužnost".
 
Na transparentima je i bila fotografija smenjenih tužiteljki, pored nekadašnje rumunske tužiteljke protiv korupcije Laure Koveši i poziv na podršku i ostalim tužiocima koji štite integritet profesije.
 
Članovi Demokratske stranke razvili su transparent sa natpisom "Odgovaraćete", celom širinom ulice Kneza Miloša.
 
 
Na protestu je bio prisutan veći broj policajaca, u uniformama i u civilu.
 
Advokat Ivan Ninić kazao je da posle današnjeg skupa "mora" neko da reaguje - da se oglasi i da kaže šta će institucijalno preduzeti da se sanira stanje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i smatra da protest predstavlja prekretnicu u funkcionisanju pravosuđa.
 
"Posle ovih događaja u VJT više ništa neće biti isto i sada je na potezu država, kroz one mehanizme koje ima na zakonu zasnovane", rekao je Ninić.
 
Od političara su viđeni Siniša Kovačević iz Narodne stranke, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković.
Prošle subote, ispred Vlade Srbije, advokati su održali skup podrške smenjenim tužiteljkama.
 
Tužiteljka Savović je za današnje izdanje nedeljnika NIN rekla da u daljem radu očekuje da bude izložena mobingu, ali da je njena javna pobuna kada je sklonjena sa slučaja EPS najispravnja stvar koju je morala da uradi.
  • Ustav

    03.03.2023 07:21
    Pa zar nije Sveprisutni rekao da je sve rađeno po zakonu i da je sve to politički pritisak na tog nesrećnog Stefanovića?U ovoj državi je njegovo mišljenje iznad svega,kao i odano služenje sekti.
  • Samo kazem

    03.03.2023 07:18
    A na RTSu tek danas objavili da su bili protesti. Uopste nisu pomenuli ovaj slucaj do dana danasnjeg.
    SRAMOTA!!!
    I mi treba da placamo to smece koje nas farba kao u vreme milosevica (namerno malim)??
  • Ivan

    03.03.2023 07:14
    .
    Bravo za skup, ali šta je sa skupim osnovnim namirnicama, poskupljenjem svega, a plate iste ili nikakve? Tu se niko ne buni ili je svima sve super?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.