Šutanovac: Srbija ne podržava članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali ne može da ga spreči

Predsednik nevladine organizacije Savet za strateške politike i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da Srbija ne podržava članstvo Kosova u Ujedinjenim acijama, ali da ne može da spreči.
Šutanovac: Srbija ne podržava članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali ne može da ga spreči
Foto: Beta/AP
"To ne zavisi od nas, već od interesa velikih sila u Savetu bezbednosti (UN). Mi se sve vreme zavaravamo da neko u Savetu bezbednosti (UN) štiti naše interese. Te zemlje najpre štite svoje interese, pa tek onda interese svojih saveznika", naveo je Šutanovac u autorskom tekstu za danšnji Blic.
Kada je reč o planu EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ocenjuje da se njim "de fakto" ne priznaje Kosovo, kao i da u toj platformi ne postoji nijedna tačka u kojoj se priznanje nezavisnosti eksplicitno pominje.
"Sve zemlje EU su prihvatile taj plan, pa i one koje nisu priznale Kosovo, zato što to neće učiniti u perspektivi. Već su iz Španije i sa Kipra stigle jasne i precizne poruke da oni nezavisnost Kosova neće priznati", kazao je Šutanovac.
 
On je ocenio i da je Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije podjednako loš i za Beograd i za Prištinu, navodeći da "ne vidi da mu se u Prištini bilo ko raduje".
 
"Niti ćemo mi ikad dobiti neku idealnu ponudu, niti će je Priština dobiti", rekao je Šutanovac, ali i dodao da po prvi put stižu inicijative da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora da bude formirana i da Priština mora da ispunjava ranije preuzete obaveze.
Naveo je i da ne očekuje da će premijer Kosova Aljbin Kurti formirati ZSO, ali da je uveren da će ona biti osnovana i bez njega, jer na Kosovu postoje političari i intelektualci "koji ne žele konflikt kao što ga Kurti želi".
 
"Kurti politički nije svestan u koju poziciju će staviti građane na Kosovu i Metohiji. Ne samo njegovu vlast, koja će biti krajnje ugrožena posle svega ovoga i neće moći da se oporavi ako odbije da formira ono za šta je Brisel garant", napisao je Šutanovac.
  • Vladan

    05.03.2023 10:33
    @ILIJA BOSNIĆ

    Časne članove SNS? Ahahahahahahaha, pa ovo je fora godine.
  • ILIJA BOSNIĆ

    04.03.2023 20:22
    čast
    Pozivam sve časne članove SNS da napuste stranku zbog veleizdaje i rušenja Ustava.
  • Мунгос

    04.03.2023 15:23
    ЗСО - то вам је Аутономна Покрајина Аутономне Покрајине Косово.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija