Teško im zbog inflacije: Od danas skuplje usluge izvršitelja

Od danas su skuplje usluge izvršitelja.
Teško im zbog inflacije: Od danas skuplje usluge izvršitelja
Foto: Pixabay

Iz resornog ministarstva kažu da njihova tarifa nije menjana više od 11 godina, a poskupljenje pravdaju inflacijom.

Za dug od 24.000 dinara, dužnik je do sada izvršiteljima plaćao oko 6.000 dinara, a po novom cenovniku - moraće da izdvoji 8.460 dinara. 

Dodatno, za advokatske troškove mora da se izdvoji najmanje 22.500 dinara, prenosi RTS.
 
"Naknada za pripremanje, arhiviranje, i vođenje predmeta biće za nekih 1.000 dinara uvećana u odnosu na prethodnu javno izvršiteljsku tarifu, takođe dostava putem pošte biće uvećana za vrednost jednog boda - umesto sadašnjih 360 sa PDV-om ona će iznositi 450", kaže Vujadin Masnikosa, zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja.
 
Najveći broj predmeta su neplaćeni računi za komunalne usluge, zatim dugovi u banci, pa sve do dugovanja na osnovu sudskih presuda.
 
Advokati kažu da zbrku pravi to što građani ponekad ne prime rešenje o izvršenju, pa tako propuste rokove.
 
"Potpuno se isti mehanizam pokreće da li je reč o dugu od 5.000 dinara ili od 500.000 dinara. I građanima deluje ako zbog 5.000 dinara dobiju troškove 20.000 dinara da postoji bitna nesrazmera. Ono što moraju da budu svesni, postoji predujam izvršitelja, postoji taksa suda, postoji rešenje suda, postoji nagrada i to sve čini da se ceo taj mehanizam angažuje zbog tih pet 5.000 dinara", kaže Ivan Stanikić, advokat.
 
Ministarstvo pravde saopštava da je odluka doneta u skladu s poskupljenjima koja, kako kažu, utiču i na rad izvršitelja.
 
"Izvršeno je usklađivanje vrednosti boda sa rastom minimalnih zarada u Republici Srbiji. Ministarstvo pravde posebno naglašava da se nova vrednost boda može primenjivati samo u izvršnim postupcima koji su pokrenuti nakon 6. marta 2023. godine", navodi Ministarstvo pravde.

Izvršitelji su uvedeni 2012. godine kao produžena ruka sudova. Najveći doprinos su, kažu, dali pri naplati dugova za komunalije.

  • Branka

    06.03.2023 15:05
    Sramota citam i nemogu da verujem molim samo nase vlasti da nekad procitaju komentare jludi narod se ubija zbog njih hajde kad ste duzni ali oni uzimaju i kad niste duzni podigli sta ima oni da podizu ko se pita za njih sami donose odluke rade sta hoce meni su uzeli 600 hijlada kamate na 4 hijlade eura gde je tu pravda placem i pisem ovo kome da se zalite zivit coveka je dosao za nista vise se ceni kuce na ulicu ustanite narode ovo je svaku meru preslo blokiraju racune ja sam na minimalcu blokirali su mi racun imam troje dece sta ce moja deca da jedu bas briga vlasti u drzavu dolazi mi se da odem ispred skupstine da pozovem novinare i da pokazem papire stase radi a ovi sto voze auta od dvesta hijlada nesmeju ored kucu da mu docu treba neko nekog da ubije da bih se razmislilo sta se radi caba putevi fabrike kome se otvaraju kad mu narod ode omladina sramota ustanite mora da se ustane
  • MileMi

    06.03.2023 13:37
    Za istina
    Zasto bi ja nesto dokazivao? Ovo nije sudnica ili to ti nekapiras! Bas mi te je zao.
  • Istina

    06.03.2023 11:25
    @MileMi
    06.03.2023 • 09:40
    Harac ultra kapitalizma.
    Izvrsitelji su na zapadu od vajkada. "

    Imas li neki link koji bi dokazao da je ovo sto govoris istina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija