Grujičić o najavi zabrane: Ne mogu da razumem stav "moje pravo je da pušim i šta se to koga tiče"

Predlog novog zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima je završen, sada je potrebno da se uskladi sa ostalim propisima i da se vidi da li neke članove zakona treba menjati.
To je izjavila danas ministarka zdravlja Danica Grujičić.
Ona je za današnje izdanje lista Politika rekla da će, ukoliko se ovaj zakon usvoji, uslediti potpuna zabrana pušenja klasičnih i elektronskih cigareta u ugostiteljskim objektima.
"Zaista mi je drago da većina naroda razume ovo i da je podrška ovom zakonu velika. Naravno, ima i onih koji se bune. I ne mogu da razumem stav 'moje pravo je da pušim i šta se to koga tiče'. Naravno da jeste vaše pravo, ali ako ugrožavate ljude oko sebe - to nije više samo vaša stvar", kazala je Grujičić.
 
Ministarka je dodala da je Srbija "nažalost jedna od poslednjih zemalja u Evropi koja još uvek nije donela ovaj zakon".
 
"Mislim da ne treba kao narod da se brukamo i da moramo u zatvorenim prostorima da pušimo, jer je zaboga sad to neko veliko zadovoljstvo kog ne možemo da se odreknemo", istakla je Grujičić.
Ministarka je ranije navela da bi kazne za kršenje zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima trebalo da budu čak milion dinara.
 
Predlog nacrta Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru izazvao je polemiku, jer se njime zabranjuje upotreba (elektronskih) cigareta u ugostiteljskim objektima.
  • Ja

    12.05.2023 05:48
    Drina, malboro, lm, lm...
    Dziber ispod mene pusi neke krs cigarete i zagadjuje mi vazduh u stanu i izaziva mi glavobolju. Srecom ne desava se bas jako cesto, ali to sto on pusi bi ubilo komodo zmaja a ne da coveku zezne pluca, odvratno!
  • Sky

    14.03.2023 08:38
    Tipično...
    Polemika o zakonu kojim će biti zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru, a što inače predviđa i aktuelni zakon, ali koji pada na pitanju primene. Šta bi sa zabranom pušenja 20 metara od ulaza u objekt? Nije nama potreban zakon koji će sankcionisati pušenje u zatvorenim prostorima, već zakon koji će potpuno zabraniti pušenje. Čekali ste nekad autobus po kiši i bili pritešnjeni pušačima ispod nadstrešnice na stajalištu? Sedeli ste u parku sa detetom, a na klupi do vas bili pušači? Vozili ste se autobusom u koji upravo ulazi pušač koji baca cigaretu, a onda taj dim izdahne pošto je ušao i vrata se zatvorila?...

    Pušenje je potrebno potpuno zabraniti, ali to mora ići postepeno. Ne znam koliko je to realno ali za početak npr. drastično podići porez koji će morati da plaća proizvođač (npr. 1000%), uz ograničenje cene cigareta (npr. 2000 din. najjeftinije, 5000 dinara najskuplje), pa izvolite...

    I manite me te priče o tome kako pušač plaća porez. Plaćaju ga i nepušači...
  • dijasporac

    13.03.2023 18:49
    Moj ovdasnji poznanik, covek rodom iz Banata, prica kako je teklo njegovo pusacko nasilno "odvikavanje" u belom svetu. Kaze, prvo su zabranili pusenje u lokalima (negde oko 2000-te), mogao si da pusis napolju na propisanoj udaljenosti, onda su zabranili pusenje u pojedinim stambenim zgradama, zatim u svim gde si delio prostor sa drugim ljudima. Kupio je kucu, uz reci moze on da radi sta hoce u njegovoj kuci. Onda su se protiv njegove navike pobunili prvo supruga, pa deca i morao je da izlazi iz kuce da pusi u dvoristu. Zatim su se usprotivile komsije da pusi pored njihove kuce te je zbog dobrosusedskih odnosa krenuo da seta i u parku zapali, ubrzo je uvedena zabrana i tamo. Ostala mu je setnja po ulici i da na miru da oduska sebi, no gradske vlasti su uvele zabranu pusenja i duvanje marihuane u zoni od 10-tak blokova gde zivi.

    Ali ne bi on bio tvrdoglavi Lala da su ga tu slomili, posto se prosle godine razveo (mozda je i odnos prema duvanu uticao na to) a deca su vec otisla svojim putem vratio se u rodnu Centu sa recima "bar cu moci kao covek da zapalim duvan". No, eto i u Srbiji mu preti opasnost. Covek nesreca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.