Cene padaju, ali samo u statistici: Stručnjaci objašnjavaju zašto je i dalje sve u radnjama skuplje

Cene hrane padaju od marta prošle godine, ali samo u izveštajima Organizacije za hranu Ujedinjenih nacija (FAO) i bilansima svetskih berzi primarnih poljoprivrednih proizvoda.
Cene padaju, ali samo u statistici: Stručnjaci objašnjavaju zašto je i dalje sve u radnjama skuplje
Foto: Pixabay

Nameće se pitanje zašto pojeftinjenje sirovina ne utiče na nižu cenu prehrambenih proizvoda, prenosi RTS.

Cene hrane padaju svuda - osim na policama i tezgama. To što bilansi FAO pokazuju da žitarice i uljarice pojeftinjuju od marta prošle godine, nema nikakav značaj da novčanike. Svakog dana sve više ih prazne poskupljenja namirnica.

Građani se pitaju kako je moguće da je luk iz domaćeg uzgoja skuplji do uvoznog limuna.
 
Pijačni prodavci poskupljenja objašnjavaju rastom cena goriva koji uslovljava i poskupljenja bazičnih žitarica kao što su pšenica i kukuruz, što lančano dovodi do rasta cena voća i povrća.
 
U Lidlu kažu da su na poskupljenje voća i povrća u Srbiji uticale loše vremenske prilike u Španiji, odakle se u ovo doba uvozi najveći deo robe. Nadaju se da će u aprilu, kada stignu domaći plodovi, doći i do pojeftinjenja. 
 
Delez ističe da su krompir i luk poskupeli zbog suše, a šampinjoni zbog veće cene energenata. Napominju i to da je kupus pojeftinio.
 
Agroekonomista Milan Prostran smatra da nema više prostora za povećanje cena hrane. "Treba imati u vidu da su i prerađivači, a posebno trgovci u svoju cenu poljoprivrednih, a pre svega prehrambenih proizvoda anticipirali, odnosno ugradili deo inflacije unapred", dodaje Prostran.
 
Ukazuje na to da su istovremeno pokušali da kroz više cene pokriju deo izgubljenog dohotka za one proizvode za koje je država držala pod režimom čitave godine.
 
Ograničene cene osnovnih životnih namirnica, brašna, ulja i šećera, trebalo bi da sačuvaju životni standard građana. Udruženja potrošača kažu da standard najbolje čuva veća konkurencija.
 
"Prvi razlog je u suštini nedostatak konkurencije. Kad imamo situaciju da većinu snabdevanja hranom na tržištu glavnog grada kontrolišu prektično dve korporacije, zašto bi se one takmičile da spuštaju cenu i da same sebi spuštaju profit. Drugi aspekt je neelastičnost i nemogućnost nas kao potrošača da ne kupujemo hranu, prosto to je nešto to ne možemo da ne kupujemo", naglašava Nenad Bumbić iz "Potrošačkog savetnika".
 
Pijaca ili market, to je dilema koju ima sve više potrošača. U nabavku se ide na više mesta, a akcijske ponude se prate više nego vremenska prognoza.
  • Matic

    11.03.2023 18:47
    Matic
    Jeste padaju evo jaja bila 20 sada su 25 dinara! Ovi ko Vucic poceli da veruju u svoja laganja! Mrsss
  • Uvek uz vetar

    11.03.2023 16:46
    Bio prisutan u Idei kad menadžerka zaposlenima komanduje : Uz strane proizvode stavljati velike uočljive natpise "Kvalitetno", a uz naše proizvode " Domaće" Sve rečeno . Vlasnici trgovinskih lanaca prodavnica u državi ( kako neka intelektualna veličina reče , Smrdiji , iako je i on u toj državi rođen i ima poreklo ) su stranci ,sve što je u ovoj državi vredelo prodano je strancima. Oni vedre i oblače . Države s kojima trgujemo nam nameću pravila , oni nas ucenjuju , prete i ponovo guraju u grupu siromašnih i nepodobnih . Ponovo neko pokušava da nas zaglupi teorijom mi smo krivi za sve , naši političari su jedini krivci , nesposobni su , lopovi su itd . 2000 god narod je poverovao takvima i šta se desilo ? Neki snalažljivi postali bogati , narod i dalje ostao siromašan .2012 , ista priča obećanja , bajke , šminkanje , bogaćenje , narod i dalje siromašan . Sutra će doći drugi , biće opet isto , oni bogati , narod siromašan , Mala država ne opstaje tek tako , ona zavisi od od velikih , moćnih , komšija koje imaju jaku zaštitu kvazi elite i gospodara kapitala i ratova . U ovo vreme informacija i interneta pojedinci pokušavaju narodu da prodaju priče o blagostanju , prosperitetu, nebeskim platama i penzijama itd . Zaboravite na lep život u socijalnoj državi , to je prošlost. Ne verujte lažnim obećanjima , ignorišite nadobudne separatiste koji samo sebi žele dobro i pouzdajte se samo u sebe , svoju pamet i borbu da preživite .
  • Paja

    11.03.2023 09:36
    Jovanovic
    Izgleda svi zele da se obogate preko noci,seljak zeli da svoj luk i krompir prodaje po istoj ceni kao lidl,idea,maxi a pritom da ne placa porez na prodato i da nema nikakvu odgovornost. Na zalost gospodo bacacete sve sto proizvedete ako tako nastavite a narod ce jesti uvozno ko zna sta i svi na gubitku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.