Sedamnaestogodišnjoj devojci iz Srbije transplantirana pluća u AKH klinici u Beču

Sedamnaestogodišnja devojka iz Srbije, kojoj su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje transplantirana pluća u bečkoj AKH klinici, u stabilnom je stanju i oporavlja se nakon operacije.
Sedamnaestogodišnjoj devojci iz Srbije transplantirana pluća u AKH klinici u Beču
Foto: Pixabay
Ovo je treća transplantacija pluća kod pacijentkinje koja boluje od urođene retke bolesti pluća, saopštio je RFZO.
Kako se navodi, prvi put organ joj je presađen 2014. godine, a zatim i 2019. Sve tri opearcije urađene su u AKH klinici o trošku RFZO.
Kao i prethodna dva puta, i sada su joj pluća transplantirana sa kadaveričnog donora.
  • Iz AKH

    11.03.2023 15:05
    Transplantacija
    Nadam se da će ovog puta organ duže izdržati. AKH je skraćenica za Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien. U prevodu: Opšta bolnica grada Beča. Istovremeno je i Univerzitetska klinika. Inače, čudim se da još rade intervencije pacijentima iz Srbije pošto je Srbija dužna prilično mnogo novca ovoj bolnici. Kako znam? U AKH sam doktoriraro 2001. i vodio istraživačku grupu do 2021. kada sam otišao u privatni sektor.
  • Trubadur

    11.03.2023 14:36
    Sjajno za kliniku, steta sto kod nas nema takvih hirurga.
    A kako da I ima kada se samo botovi placaju. Sns ne zna ni sta su pluca, a kamoli cemu sluze.
    Boze uzas u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.