Janković: Izjava Šapića o Romima sramna, neprimerena i duboko zabrinjavajuća

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je kao sramnu, neprimerenu i duboko zabrinjavajuću izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića o Romima.
Poverenica je istakla da izjava povodom rešavanja problema Roma koji žive u nehigijenskim neformalnim naseljima u Beogradu "otkriva suštinsko nerazumevanje svih životnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju".
"Važno bi bilo da gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna diskriminatorna retorika i da se sa zbog toga izvini", rekla je Janković.
Ona je dodala da ovakve izjave dodatno podstiču predrasude prema ovoj marginalizovanoj društvenoj grupi i produbljuju sveprisutni narativ u kojem se okrivljuju oni koji su diskriminisani.
 
Poverenica je ocenila da je nesporno da je pronalaženje adekvatnog rešenja za stanovanje građana i građanki iz nehigijenskih naselja izuzetno kompleksno.
 
"Zbog toga se ovom problemu mora pristupiti pažljivo, uz suštinsko razumevanje svih okolnosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava svih građana i uključivanje njihovih predstavnika, organizacija civilnog društva i drugih državnih aktera", rekla je poverenica.
 
Šapić je izjavio da je rešenje problema nelegalnih romskih naselja njihova integracija u društvo kako bi živeli jedan normalan život, ali da je "to nemoguće ukoliko oni sami to ne žele".
  • Zlatiborac

    12.03.2023 21:50
    Brankice , Brankice ....da li je Beograd evropski grad ?
  • Naslov

    12.03.2023 18:53
    Je zaista deprimirajuci
    Skolski primer - jalovosti!
    I to je prava rec za sve institucije koje imaju bilo kakve veze sa obavezama sprecavanja galopirajuceg urusavanja, pre svega, osnovnog ljudskog prava, prava na zivot u ovom visestruko obogaljenom prostoru.
  • S56

    12.03.2023 18:17
    Od šapića i molitva
    Šta god da je šapić hteo da kaže, način na koji je to uradio je apsolutno pogrešan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija