U obnovu Hilandara uloženo 194 miliona dinara

Komisija za Hilandar u novom sazivu usvojila je izveštaj o radovima i aktivnostima u okviru obnove tog manastira u prethodnoj goodini.
Takođe, usvojen je i finansijski izveštaj o utrošenim sredstvima za program u 2022. koji iznosi 194 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo kulture.
Na sastanku je predočeno da je 2022. obnavljan konak Dohije i Igumenarije sa paraklisima Svetog Save i Svetog Dimitrija, te da je na objektu Dohije završen krov i nastavljena statička sanacija objekta i da su na objektu Igumenarije u toku grubi građevinski radovi.
Komisija je razmotrila i usvojila program radova u okviru obnove manastira Hilandar za 2023. godinu, kojim je planirano da se tokom ove godine završe svi arhitektonsko–građevinski radovi na sanaciji i obnovi Dohije, a sledeće godine i Igumenarije.
 
Posebno je naglašeno da se paraleno sa obnovom stradalih objekata u požaru 2004. godine, u saradnji sa stručnjacima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, obavljaju konzervatorsko-restauratorski radovi na zidnom slikarstvu, kompoziciji Bogorodice sa Hristom.
 
Obavljaju se i drugi slikarsko–konzervatorski i dubokorezačko–pozlatarski radovi na uređenju enterijera Sabornog hrama i konzervatorsko-restauratorski radovi na delima likovne i primenjene umetnosti.
 
U saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije odvija se i konzervacija i restauracija starih i retkih knjiga u manastiru Hilandar, dodaje se u saopštenju.
  • J

    13.03.2023 20:20
    J
    Srbija je sekukularna drzava ima veliki broj gradjana koji nisu Pravoslavci od kojih je uzeto para za ovo renoviranje o decu koju lecimo Milostinjom svih gradjana i suvisno je pisati!!!
  • zztop

    13.03.2023 14:55
    Oćel vučića stavit na fresku ko krivokapića crnogorci pa morali krečit...
  • Лиманац

    13.03.2023 13:49
    Слава Богу!
    Сваки динар уложен у обнову Хиландара јесте динар уложен у нашу будућност и духовно спасење.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija