Nemačka firma suspendovana zbog korupcije radi na projektima obnove toplana u Srbiji

Nemačka konsultantska kuća "Fihtner", koju je Svetska banka suspendovala zbog korupcije u Kongu, radiće na projektima obnove više toplana u Srbiji.
Nemačka firma suspendovana zbog korupcije radi na projektima obnove toplana u Srbiji
Foto: Pixabay

Kako piše portal Pištaljka, "Fihtneru" je 2017. godine utvrđeno da je učestvovala u korupciji i nameštanju tendera na projektu Svetske banke.

Godinu dana od isteka kazne, firma je angažovana na projektu modernizacije nekoliko toplana u Srbiji.

Toj kući plaćeno je 2,1 milion evra, upravo za organizaciju i sprovođenje tendera, što je više nego što iznose budžeti za obnovu nekih toplana, čemu je projekat namenjen. 
 
Nemački konsultanti većim delom su plaćeni iz donacije Vlade SR Nemačke – 1,6 miliona evra, ali se takođe finansiraju i sa 500.000 evra iz kredita koji je država uzela kod Nemačke razvojne banke (KfW). Ukupan iznos zaduženja za ovaj projekat, koje će građani Srbije vraćati, iznosi 30 miliona evra.
 
Međutim, javnost u Srbiji nema nikakve podatke o tome kako je konsultantska kuća izabrana i na osnovu kojih kriterijuma. 
 
Zakon o javnim nabavkama se ne primenjuje u ovom slučaju, a ministarstvo energetike u odgovoru je samo kratko navelo: "Konsultant je izabran na međunarodnom tenderu koji je u ime i za račun ministarstva sproveo KfW". Dakle, banka kod koje se država zadužuje.
 
Ni u nemačkim registrima se ne navodi da li je Fihtner imao konkurenciju na tenderu, već piše samo da je kompanija izabrana sredinom 2020. godine. 
 
Uprkos tome što je "internacionalni konsultant" izabran u junu 2020. godine "radi ubrzanja procedura i omogućavanja početka realizacije projekta", kako se navodi u informatoru o radu Ministarstva energetike, ovaj projekat prate kašnjenja i odlaganja, pa radovi na samim toplanama ni danas nisu započeti.
 
Prva odlaganja usledila su zbog epidemije kovida-19, zatim je KfW kasnila sa isplatom zbog procedure razmene nota između Srbije i Nemačke, a kasnije i zbog tenderske dokumentacije. 
 
Za to vreme, Srbija je u dva navrata – u maju i u novembru prošle godine – platila proviziju na nepovučena sredstva.
 
"Do sada je iz budžeta Republike Srbije po osnovu obračunate provizije na nepovučena sredstva plaćeno ukupno 21.996,97 evra", piše u odgovoru v.d. direktorka Uprave za javni dug Tatjane Paulice Milovanović.
 
U projektu učestvuju toplane u Nišu, Leskovcu, Boru, Jagodini, Senti i Negotinu. 
 
Po podacima do kojih je Pištaljka uspela da dođe, vrednost radova u makar dve toplane – JKP "Badnjevo" iz Negotina i JKP "Toplana" iz Leskovca – niža je od cene nemačkih konsultanata. 
 
Negotinsko preduzeće dobija 1,4 miliona evra, a leskovačko dva miliona evra za rekonstrukciju magistralnog toplovoda i kotlarnice "Dubočica".
Najveći deo novca iz kredita, 11 miliona evra, izdvaja se za rekonstrukciju toplane "Cerak" u Beogradu. Ova toplana je, inače, uključena u projekat pošto je kragujevačko preduzeće "Energetika" posle četiri godine odustalo od učešća.
 
Ivana Jevtić, pravnica u preduzeću "Energetika", navela je da je firma odustala od kredita jer bi se njime "smanjila solventnost" i onemogućio drugi projekat za koji su u međuvremenu dobili sredstva. 
 
U odgovoru se takođe navodi da je deo radova koji su bili planirani za finansiranje iz nemačkog kredita preduzeće već započelo iz sopstvenih sredstava.
 
Projekat "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja – faza pet" nastavak je saradnje Srbije i Nemačke kojom se od 2001. godine kroz više faza finansiraju popravke na domaćim toplanama.
  • Milojko

    19.03.2023 11:13
    Podbacili sa "ponudom".
  • Mr.M

    18.03.2023 09:20
    Nemačka firma u kojoj je sluzbeni jezik srpski
  • A3

    18.03.2023 07:15
    Zna se
    Sekta uvek traži partnere s kojima može da mulja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija