Deo građana Srbije i dalje veruje da je agresija Rusije na Ukrajinu opravdana

Godinu dana od početka rata u Ukrajini, u Srbiji je i dalje veoma jaka "proputinovska" i "antizapadna" propaganda.
Deo građana Srbije i dalje veruje da je agresija Rusije na Ukrajinu opravdana
Foto: 021.rs

Zbog toga deo građana još uvek veruje da je agresija Rusije u susednoj zemlji opravdana i legitimna, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.

Demostat navodi da je u Srbiji primetan rast "antiukrajinskog" narativa, kao i širenje raznih stereotipa, i da je to posebno primetno od aneksije Krima 2014. godine.

Prema njihovim rečima, lažni narativi o Ukrajini širili su se u srpskim medijima i na društvenim mrežama i pre nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara prošle godine.
 
"Od toga da je Ukrajina počinila genocid, do navoda da je u ukrajinskoj politici i društvu raširen nacizam koji podržavaju vlasti u Kijevu, sve u cilju glorifikacije Rusije i diskreditacije Ukrajine", piše taj cantar.
 
Demostat, sa druge strane, u tekstu navodi nekoliko činjenica koje se tiču odnosa Srba i Ukrajinaca, a koje se, kako tvrde, prikrivaju jer ne idu u prilog propagandi koja za cilj ima oblikovanje percepcije građana.
 
Oni navode da je Ukrajina jedna od retkih evropskih zemalja koja nije priznala nezavisnost Kosova, što je ubrzo nakon proglašenja nezavisnosti rekao tadašnji predsednik Viktor Januščenko, naglašavajući da je taj stav zasnovan na nacionalnim interesima te zemlje i međunarodnom pravu.
 
Nakon zahteva pojedinih ukrajinskih poslanika da se prizna nezavisnost Kosova, ukrajinski parlament se od toga ogradio, a ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila da je dobro poznat principijelni stav te zemlje o njenom odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.
 
Demostat navodi i da je Ukrajina među prvima, 25. marta 1999. godine, osudila NATO bombardovanje SR Jugoslavije, koje je počelo dan ranije.
Bombardovanje su osudili i tadašnji predsednik Ukrajine Leonid Kučma, premijer Valerij Pustoviotenko, kao i predsednik parlamenta.
 
Taj istraživačko-izdavački centar piše i da su Srbija i Ukrajina "saveznice po gubitku teritorije", navodeći da je Ukrajina u februaru 2014. godine ostala bez Krima, za čije je pripajanje sa Rusijom glasalo 97 odsto izašlih stanovnika te oblasti na referendumu.
 
U tekstu se dodaje i da su u operacijama oslobađanja Beograda i Srbije od nacističke Nemačke 1944. godine, učestvovale i snage Trećeg i Drugog ukrajinskog fronta, koje su bile u Crvenoj armiji.
 
Tokom Beogradske ofanzive, kako navodi Demostat, jedinice Trećeg i Drugog ukrajinskog fronta, od kojih su 65 do 70 odsto bili Ukrajinci, izgubile su više od 18.000 ljudi.
  • Cisto da se razumemo

    30.03.2023 15:07
    jasno ko dan
    Nije to deo gradjana, nego velika vecina. Cak mnogo veca od vucketovog glasackog tela. I nece to nigde.... moze samo jos da poraste!
  • Nikola ns

    25.03.2023 20:04
    Demostat
    Kakva teorija i igra rečima...pa broj onih koji osuđuju rusiju u srbiji je na nivou statističke greške,mršava vam je ta priča....
  • Stevan

    23.03.2023 12:18
    Neverovatno
    Neverovatno je da ljudi podržavaju da se nekoj zemlji radi isto što je i nama, samo sto puta gore. Čak su i izgovori agresora slični. Setite se šta su za nas pričali, te mi smo ovakvi i onakvi, pa zaštita nacionalnih manjina. Sramotna je podrška Rusiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija