U Srbiji evidentirano više od 8.000 dece žrtava nasilja, četvrtina ozbiljno fizički zlostavljana

Više od 8.000 dece žrtava nasilja evidentirano je tokom 2021. godine u centrima za socijalni rad širom Srbije.
U Srbiji evidentirano više od 8.000 dece žrtava nasilja, četvrtina ozbiljno fizički zlostavljana
Foto: Pixabay
Dominatno je emocionalno nasilje, zanemarivanje i seksualno nasilje, a u 2.000 slučajeva registrovano je ozbiljno fizičko zlostavljanje, izjavila je za današnje "Večernje novosti" članica Komore socijalne zaštite Sandra Perić.

"U centre za socijalni rad najčešće stižu prijave o zloupotrebi dečjeg rada, česti su i dečji brakovi, a susreću se i sa decom žrtvama trgovine ljudima", rekla je Perić.

Ona je naglasila kako se često se zanemaruje činjenica da su deca žrtve nasilja i onda kad se ne vrši direktno nad njima već nad drugim članovima porodice, noćne svađe, tuče i suočavanje sa povredama koje uoče na drugim članovima porodice ostavljaju posledice i kvalifikuju se kao vrsta nasilja.
 
Specijalni pedagog udruženja stručnih radika socijalne zaštite Srbije Nada Šarac istakla je da 85 odsto dece žrtava ima probleme iz sfere mentalnog zdravlja, 45 odsto je u fazi dijagnostifikovanja, a uspostavljenu dijagnozu ima 40 odsto dece koja su prošla kroz bilo koji oblik nasilja.
 
Socijalna radnica iz Asocijacije centra za porodični smeštaj i usvajanje Marijana Novkov naglasila je da u našem sistemu socijalne zaštite registrovano je 180.000 socijalno ugroženih dečaka i devojčica, u ovom trenutku se o 6.000 dece brine oko 4.500 hranitelja, a nadležne institucije se brinu o njih 800 do 900.

"Bez obzira što se u javnosti stiče utisak da se deca izmeštaju iz porodice u hraniteljsku samo zbog materijalnih problema, nikad nije samo to problem, često je prisutno seksualno nasilje, zanemarivanje, napuštanje deteta, psihička bolest i zlostavljanje roditelja", dodala je Novkov.

  • Baba

    22.03.2023 13:43
    Pocetak
    A pocetak zlostavljanja dece u Srbiji pocinje odmah po rodjenju, jer im drzava daje ili fizioloski rastvor umesto vakcina, ili im daje neispravne vakcine... zdravstveno zlostavljanje je novi vid zlostavljanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.