Za sutra najavljene blokade širom Srbije: Kakav je tačno plan "državotvorne opozicije"?

Četiri stranke koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom u petak, 24. marta održaće protestne konferencije širom Srbije na temu godišnjice NATO bombardovanja Srbije.
Glavno okupljanje i blokada počeće u 12:44 ispred Vlade Srbije, a planirane su i blokade sedišta gradskih uprava širom Srbije.
Sa tih jednosatnih skupova biće poslati jedinstveni zahtevi - ostavka predsednika Republike i Vlade Srbije i raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima.
Iz ove opozicije poručuju da će to biti prva u nizu planranih blokada koje će trajati sve do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.
 
Lider Dveri Boško Obradović pojašnjava za Danas da vladajuća većina na prošlim izborima nije kandidovala francusko-nemački sporazum o priznanju Kosova, i zato sa tom novom i protivustavnom politikom o KiM treba ponovo da izađu pred birače.
 
"Ovo će biti jednosatna blokada upozorenja i pozivamo sve patriote i demokrate da nam se pridruže u borbi za vanredne izbore kao jedini način da izađemo iz ove krize. Vučić je prihvatanjem novog zapadnog ultimatuma prekršio Ustav i svoju predsedničku zakletvu, i zato mora da ode. Ovo je akcija državotvornog bloka patriotske opozicije koji čine NDSS, POKS, Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri, a očekujemo da će nam se pridružiti i mnogi drugi koji su protiv ove vlasti i protiv francusko-nemačkog ultimatuma", napominje Obradović.
 
Liderka Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski podseća da se u petak navršava godišnjica od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju.
 
"To je prilika da se podsetimo da sa istih adresa, sa kojih su stizale i bombe, danas pristižu i ultimatumi kojim se od nas traži da priznamo secesiju Kosova i Metohije. Simbolično, u 12.44 okupićemo se ispred Vlade u Nemanjinoj, koja deli odgovornost zajedno sa predsednikom države za prihvatanje protivustavnog plana i priznanje Republike Kosovo za susednu državu", napominje Stamenkovski.
 
Dodaje i da će niz aktivnosti različitog karaktera biti organizovano širom Srbije.
 
"I ne samo u petak, već svakog dana do ispunjenja naših zahteva. Nemamo nameru da odustanemo. Nezadovoljstvo je ogromno i sve više prisutno i kod članova vladajućih stranaka. Oni nisu za ovo glasali. Vlast uvodi zemlju u potpunu političku nestabilnost. Mediji su zatvoreni, institucije obesmišljene. Predsednik Skupštine se bavi etiketiranjem opozicije, umesto da sazove sednicu o KiM. Sa najviših državnih nivoa vlasti uspostavljena je atmosfera javnog linča političkih protivnika. Najveće žrtve su građani kojima se uskraćuje pravo da budu informisani o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima", napominje sagovornica Danasa.
 
I ona, poput lidera Dveri poručuje da Vučić i Ana Brnabić nemaju mandat za odluke koje su namerili da sprovode. Ističe da Srbija nije njihova privatna firma.
 
"Neka izađu na izbore i kandiduju nezavisno 'Kosovo' kao svoj politički program, pa da vidimo da li će dobiti poverenje građana za takvu politiku", kaže Đurđević Stamenkovski.
 
Lider POKS-a i poslanik koalicije NADA Vojislav Mihailović kaže za Danas da je namera državotvorne opozicije da se protesti prošire na što više gradova i opština.
 
Na pitanje zašto je za početak protesta izabrano baš vreme 12:44, on odgovara da je to zato što je vlast zaboravila da koristi glavni argument u odbrani Kosova i Metohije, rezoluciju 1244, odnosno da UN tretiraju našu južnu pokrajinu kao deo Srbije.
Dodaje da će aktivisti četiri stranke državotvorne opozicije tog dana u toliko sati svoje nezadovoljstvo zbog izdaje Kosova i Metohije iskazati na načine kako oni smatraju da treba.
 
"To nije jedina aktivnost. Biće ih puno, sve dok vlast ne pristane na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, jer za ovakav zaokret u politici Aleksandar Vučić nije dobio podršku građana", kaže lider POKS-a.
  • Mojke

    23.03.2023 19:07
    Lako je njima mitingovati kad im redovno leže plata. Tj vrh NS Poksa je uzeo bolovanje u JKP CISTOCA još pre 3 nedelje. Videćete ih sutra na mitingu. Obavezno ih treba slikati pa uz listu bolovanja predati advokatu da se pozabave i njima i tim doktorima. Ko su oni da traže pravdu kad sami krše zakon. Zar im je bilo malo?
  • @kornelija

    23.03.2023 19:02
    U ćorku ih spakovati
    Znaci tačno je da celnici poksa i dalje čuvaju fotelju u Čistoći? Mislila sam da je to samo spekulacija. Vrlo zanimljivo. A ovamo nama sole pamet. Zovu bivse clanove i prete,ucenjuju… Valjda su mislili da se neće znati šta rade. Da li je moguće da još nisu dali otkaz? Smesi im se ceprkanje na deponiji sigurno. Pogotovo sto dok su na bolovanju i ne dolaze na posao oni mitinguju i Orave nered.
  • Милош

    23.03.2023 16:59
    смрт фшизму
    Међународна јавност никада неће видети и осудити шиканирање православног свештенства у Украјини!
    Међународна јавност никада није видела ни осудила скрнављење српских православних светиња на Косову и Метохији!
    Није и неће, јер су у питању православне земље које, тај исти запад, вековима уништава!
    Тај запад никада неће одустати од намера и покушаја да хришћанске православне земље стави под " своју контролу"!
    Проблем за њих је само у томе, а историја је то показала, да запад није и неће успети у тим својим опасним намерама!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija