Švajcarski javni servis: Vučić stvarao prorusko raspoloženje – sad mu je ono problem

Odnosi Srbije i Rusije nikako nisu "bezuslovna ljubav", prenosi švajcarski javni servis SRF. Kako navode, ima naznaka za okretanje leđa Moskvi, ali to neće ići preko noći.

Nedavno se saznalo da projektili srpske proizvodnje završavaju u arsenalu ukrajinske vojske, podseća švajcarski javni servis u analizi o odnosu Srbije i Rusije, prenosi DW.

Zvanični Beograd je naveo da je municija izvezena u Tursku i da Srbija nema ništa sa daljom preprodajom preko Slovačke do Ukrajine. Pa ipak je stvar naišla na nezadovoljstvo u Moskvi.
"Nisu prodali materijal direktno Ukrajini, ali nisu mnogo ni pazili da tamo ne završi", kaže Armina Galijaš, ekspertkinja za Balkan sa Univerziteta u Gracu.
 
Kako Galijaš kaže, odnosi Srbije i Rusije su više pragmatični: "Oni su na neki način oprezni i nikad sasvim otvoreni. To nije bezuslovna ljubav".
 
Kako navodi novinar SRF, srpska ljubav prema Rusiji je proteklih godina inscenirana kao "slovensko i pravoslavno bratstvo". Tu su sliku gurali i mediji i političari u Beogradu, zajedno sa antizapadnim stavovima.
 
"Takav stav pokazuje se i u anketama u kojima većina Srba krivi NATO za rat u Ukrajini. Ipak, Srbija ne podržava Rusiju bezuslovno. Zemlja je više puta osudila rat u Ukrajini i naglasila da ne priznaje ruske aneksije", navodi radio. 
 
Po mišljenju Armine Galijaš, rat ide protiv interesa Srbije: "Pre svega jer se geopolitički mnogo toga menja. Došlo je vreme da se zauzimaju jasni stavovi".
 
SRF navodi da je postalo sve teže vrdati od Istoka do Zapada, što je bio "centralni element srpske spoljne politike poslednjih godina".
Švajcarski radio primećuje "naznake da bi Srbija mogla da se udalji od Rusije: predsednik Vučić se žalio na ruski uticaj u zemlji i potvrđivao da je Srbija na putu u EU".
 
"Zamislivo mi je da dođe do raskida sa Rusijom. Ima naznaka za to", kaže Galijaš.
 
Ali, to neće ići preko noći, dodaje SRF. Ne samo jer je Srbija zavisna od ruskog gasa, već i jer Rusija uživa velike simpatije među srpskim stanovništvom. U tome je veliku ulogu imao i Vučić.
 
"On je sam stvarao to proputinovsko i prorusko raspoloženje u zemlji. Sad mora sam da vidi kako da se iz toga izvuče", zaključuje Galijaš.
  • Новосађанин

    26.03.2023 10:45
    „Проруско расположење” траје вековима, исто као и антизападно, које је јачало сваким новим нападом земаља са Запада на нашу земљу.
    Љубав народа Србије према Русији може да смета само ономе ко хоће да уведе санкције Русији противно вољи народа.
  • Ssy

    26.03.2023 08:07
    Odavno poznato
    Visoki ljudi nisu uvek i veliki ljudi.
  • Kira

    26.03.2023 07:49
    Ruski uticaj
    Tako se i Milo ponašao prema Rusiji
    U početku je širio zenice na pomen Rusija, a kad mu se novčanik podebljao, bržebolje se okrenuo zapadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija