Novi napadi na smenjene tužiteljke: Prijava zbog sastanka sa ambasadorom Hilom

Udruženje "Transparentnost" podnelo je disciplinsku prijavu Državnom veću tužilaca protiv tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović.
Prijava je podneta zbog sastanka koji su imale sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom, piše N1.

Kako navodi taj portal, Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" koji je podneo disciplinsku prijavu protiv tužiteljki je udruženje iz Trstenika pod kontrolom države, čiji je osnivač nekadašnji službenik u Ministarstvu zdravlja Mario Spasić, inače blizak višem javnom tužiocu Nenadu Stefanoviću. 

Sastanak sa ambasadorom Hilom bio je povod i za oštar javni komentar Udruženja sudija i tužilaca Srbije na račun tužiteljke Savović.
 
"To kako se koleginica borila protiv korupcije, nadamo se da će uskoro VJT objaviti izvestaj o njenom radu, kolege iz VJT su zaprepasćeni medijskim izjavama koleginica 'Laura'", stoji u tvitu Udruženja tužilaca i sudija Srbije.
 
Ton kojim se obraća Udruženje sudija i tužilaca neodoljivo podseća na nekakav lični obračun prvog među javnim tužiocima sa svojom koleginicom, imajući u vidu da je Nenad Stefanović osim što je na čelu Višeg javnog tužilaštva i predsednik pomenutog udruženja, piše N1.
 
"Zastrašujuće je i ponižavajuće, pre svega za institucije, jer samo na osnovu odluke Državnog veća tužilaca u zakonom određenom postupku, pravilima i određenim rokovima na zakonom propisan način može se vršiti vanredno vrednovanje mog rada. Dakle, pravilnik propisuje transparentnost takvog postupka, a ja o takvom postupku nisam upoznata, ali izgleda da njegovo (Stefanovićevo) udruženje jeste upoznato", navodi Bojana Savović.
 
Inače Zakon o javnom tužilaštvu propisuje da vrednovanje rada javnog tužioca i njegovih zamenika predstavlja osnov za tri postupka – izbor, obaveznu obuku i razrešenje tužioca. 
 
Tužiteljka Savović je navela u svojim zahtevima za zaštitu od nedozvoljenog uticaja, koje je uputila i Državnom veću tužilaca i Povereniku za samostalnost, da nije upoznata da je bilo koji od ova tri postupka u toku. Međutim, ne isključuje mogućnost da je vrednovanje obavljeno i bez njenog znanja.
 
"Zato što se u tom sopštenju navodi da se nadaju izveštaju o mom radu. Tako da, iz tog njihovog nadanja, oni znaju da se neka kontrola vrši i da čekaju izveštaj te kontrole", navodi ona.
 
Sve ovo proizveo je sastanak u američkoj ambasadi na koji su tužiteljke otišle na poziv ambasadora Hila. Reagovao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je kazao da se "američka ambasada otvoreno i grubo meša u unutrašnja pitanja Srbije".
Karijerna diplomatkinja Branka Latinović objašnjava da to treba tumačiti kao pitanje dostojanstva koje je povređeno i radnog statusa. 
 
"A to sve kada stavimo u kontekst međunarodnih ugovora, pre svega paktova UN o političkim i građanskim pravima, konvencijama Saveta Evrope o ljudskim pravima, mnogih dokumenata OEBS-a gde postoji interes za stanje ljudskih prava u jednoj zemlji, onda se to ne može shvatati kao mešanje u unutrašnje stvari", dodaje.
 
Podsećamo, smena tužiteljki, odnosno premeštaje u druge tužilačke sektore, proizvela je burnu reakciju i pravnika i političara i ostatka javnosti i kroz medijska istupanja i kroz ulične proteste. 
  • Anbasador

    26.03.2023 15:16
    Znači kada Vulin cinkari ruske opozicionare KGBu onda može, a kada se smenjuju tužiteljke koje su otkrile korupciju u vlasti onda ne može?
  • Lala iz Banata

    26.03.2023 08:54
    jeeel
    Jadno i bedno šta im rade.
  • Sofija

    26.03.2023 08:39
    Ne zna se ciji nivo svesti je tragicniji.da li tih zena koje su potpuno nespremne za zivot a tek za taj posao ,malo je reci nedorasle.
    Ili ovi ljudi sto pisu takve komentare kao da su u najmanju ruku sudski zapisnicari kod tih zena(ne mogu ih nazvati sudijama),pa su upuceni iz tog ugla u tu situaciju.
    Jednom recju katastrofa mentalnog razmisljanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.