Naša jaja i dalje ne mogu u EU - nismo usklađeni sa evropskim standardima

Kokošija jaja iz Srbije i dalje imaju zabranu izvoza u zemlje EU jer se pravilnik o gajenju koka ne poklapa sa evropskim standardima.
Naša jaja i dalje ne mogu u EU - nismo usklađeni sa evropskim standardima
Foto: Pixabay
U Ministarstvu poljoprivrede nemaju preciznu informaciju kada bi ovaj problem mogao biti rešen, pišu današnje "Novosti".
Osim što je zabranjen izvoz jaja iz Srbije, postoji i zabrana transporta preko zemalja EU, a rešenje ovog problema od proizvođača zahteva menjanje kompletne opreme za uzgoj koka, kaže direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo Rade Škorić.
Pravilnik EU o uzgajanju koka predviđa da je za jednu jedinku potrebno 750 centimetara kvadratnog prostora, dok je po našim standardima potrebno 550 kvadratnih centimetara, a drugačiji su standardi i kad je u pitanju visina kaveza, jer EU zahteva da iznad koke bude 20 centimetara slobodnog prostora i postojanje posebnog prostora za gnezdo da bi kokoška mogla u osami da nosi jaja, dodaje Škorić.
 
Jaja iz Srbije se izvoze u zemlje regiona, a nedavno je izvezeno 800.000 komada u Ekvatorijalnu Gvineju, avionom, ali prema rečima Radeta Škorića, ovakav izvoz je neisplativ.
 
Predstavnik Privrene komore Srbije Bojan Stanić rekao je da se uoči Uskrsa očekuje trenutno povećanje cene jaja i da će cena po komadu biti između 40 i 50 dinara, pa se zbog toga u tom periodu očekuje manja potrošnja u odnosu na prošlu godinu zbog smanjene kupovne moći potrošača.
 
Republički zavod za statistiku objavio je podatak da su jaja poskupela 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a stručnjaci smatraju da je to posledica drastičnog poskupljenja hrane od čak 80 odsto, ističu "Novosti".  

Teme

jaja
  • Pff

    29.03.2023 12:40
    Odakle ovom narodu jaja?
  • H

    29.03.2023 11:43
    H
    Sa ovim Cenama nemoze u EU! Najskuplja su u Smrdiji
  • Мунгос

    29.03.2023 11:02
    Не знам шта смо Богу толико згрешили, па нас једнако гура у ту дебилану Европску Унију.
    Ево сада неће ни да нам изеду јајца.
    А сви знамо да када и ми кокама уз све трошкове обезбедимо комфор од 750 квадратних сантиметара, централни комитет ће одбити наша јајца под изговором да су много пиргава - пиргавост прелази 20%. Чланство у ЕУ је за оне који су жељни Сизифовог посла.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.