Šapić tužio BIRN zbog tekstova o vili i ozakonjenju objekta - za duševnu bol traži 12 miliona dinara

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podneo je protiv BIRN-a dve tužbe za dva teksta - o vili u Trstu i ozakonjenju objekta na Bežanijskoj kosi.
U ove dve tužbe, kako piše BIRN, on traži ukupno 12 miliona dinara za duševni bol.
Gradonačelnik je tužio BIRN Srbiju, glavnog i odgovornog urednika Milorada Ivanovića i novinare Jelenu Veljković, Aleksandra Đorđevića i Radmila Markovića zbog informacija iznetih u tekstovima o njegovoj vili u Trstu i ozakonjenju gradnje na Bežanijskoj kosi.
"Tuženi su iznošenjem neistina prouzrokovali neizmernu štetu tužiocu u smislu pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti, ugleda i ljudskog dostojanstva čime su ukupne moralne vrednosti tužioca dovedene u pitanje, koje on uživa u određenoj društvenoj sredini", navodi se u tužbama koje je Šapić podneo protiv BIRN-a.
 
Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik BIRN Srbija, kaže da se radi o još jednoj SLAPP tužbi, odnosno tužbi čiji je cilj da zaplaši i obeshrabri novinare u nameri da izveštavaju o pojedinim ljudima ili temama od značaja za društvo.
 
On je dodao da sudska praksa pokazuje da u sličnim slučajevima, sudije ne presuđuju tako visoke iznose poput ovih koje Šapić traži od BIRN-a, te da je cilj tog zahteva da se BIRN Srbija, urednici i novinari izlože višim taksama i troškovima u pokušaju da se iscrpe.
 
"BIRN će nastaviti da istražuje teme od javnog interesa, nadzire i kontroliše rad institucija, političara i javnih funkcionera i objavljuje priče koje javnost ima pravo da zna i na osnovu kojih može da donosi odluke", rekao je Ivanović.
 
Cilj strateških tužbi protiv javnog učešća, takozvanih SLAPP tužbi, jeste da zastraše i finansijski i psihološki iscrpe novinare kako bi ih ućutkali, piše u izveštaju o SLAPP tužbama u Srbiji koji su objavile organizacije ARTICLE 19, Centar za ljudska prava Američke advokatske komore i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u februaru 2022. godine.
 
Celu vest pročitajte na sajtu BIRN-a
  • Nevena

    29.03.2023 22:00
    Bruka
    Bas mi je zao Sapica,jadan on jer to svi beogracani treba da izadju da ga brane.A da li se on sekira za moj dusevni bol sto 20 godina ne mogu da zavrsim ozakonjenje svoje kuce.A on izgradi kako i koliko hoce
    jos brzinski ozakoni a pritom narusi citav izgled naselja gde zivi.I njemu je nanesen bol ,bruka i sramota.Dokle ce beogradjani da ga trpe.
  • Voki

    29.03.2023 17:10
    12 miliona?Izgleda da mu bas toliko treba za ozakonjenje,pa se nada da ce platiti oni koji su otkrili nezakonitost.On je drug clan i ne moze se pisati o njegovim sumnjivim rabotama.
  • Драган

    29.03.2023 14:18
    Ajde
    Ајде, благо мени, постројте се у ред, да се Шапићу исплати оштета, само без гурања, и нереда, лепо фино, цивилизовано, као напредне демоНократске земље запада...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija