Novo istraživanje: Za koga bi građani Srbije glasali da su u nedelju izbori?

Građani Srbije se više nadaju da će Srbija postati članica EU, nego što veruju da će se to zaista i dogoditi, rezultati su najnovijeg istraživanja agencije "Faktor plus", koje prenosi Blic.
Novo istraživanje: Za koga bi građani Srbije glasali da su u nedelju izbori?
Foto: 021.rs
Najveći razlog za to je, kako piše Blic, sve češći stav Brisela protiv proširenja EU, ali i pritisci na našu zemlju u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji i rešavanjem kosovskog pitanja.
U poslednje vreme sve češće se priča o vanrednim parlamentarnim izborima.
Kada je reč o trenutnom rejtingu stranaka, SNS je na 45,5 odsto podrške, SPS na 10,7 odsto, a SSP na 6,9. Slede Zavetnici i NADA sa po 4,5 odsto i Dveri sa četiri odsto podrške.
 
"Desnica trenutno ubira poene na temama o ratu u Ukrajini i kosovskom pitanju. Pokušavaju da pridobiju što više glasova, s tim što će se tek videti da li će ujedinjena desnica moći da izađe na izbore", kaže Lacmanović.
 
Da se izbori održavaju u nedelju, 38 procenata građana se izjasnilo da bi izašlo na njih, 36 odsto ne bi, dok 26 procenata nema stav.
 
Lacmanović ipak vidi prostor za napredak proevropskih stranaka.
 
"Trenutno postoji mali evroskepticizam zbog pritisaka na našu zemlju da uvedemo sankcije Rusiji i implementiramo Ohridski sporazum. Ako bi ti pritisci popustili, rejting proevropskih stranaka bi rastao, jer većinski deo Srbije nema ništa protiv EU", kaže Lacmanović.
 
Već nekoliko meseci se priča o formiranju Narodnog državotvornog pokreta, što je inicirao predsednik SNS Aleksandar Vučić. Prema istraživanju "Faktor plusa", 78 odsto građana vidi SPS u tom pokretu zajedno sa SNS-om. Zanimljivo je da po 12 odsto ispitanika veruje da će se u Narodnom pokretu naći i SSP, odnosno koalicija "NADA".
 
"Narodni pokret je najavljen kao široka koalicija za borbu za srpske interese, zbog čega građani u tom pokretu vide i one koji trenutno nisu u ljubavi sa vlašću", kaže izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović.
 
Znatno veći procenat građana smatra da Srbija treba da postane članica Evropske unije (39 odsto), nego što ih veruje da će se to zaista i ostvariti (30 odsto). Da će u narednih pet do 10 godina Srbija postati punopravna članica EU veruje svega 23 odsto ispitanika.
 
"Nisu velika očekivanja zbog sve češćih signala iz Brisela protiv daljeg proširenja EU. Naravno, građani sve to slušaju i zaključuju da su male šanse za ulazak Srbije u EU. Da bi se promenio njihov stav, potrebni su jači signali iz Francuske, Nemačke i Italije, kao najjačih EU zemalja", kaže Lacmanović.
Građani koji smatraju da Srbija treba da bude deo EU najčešće kao glavni benefit navode društveno-ekonomski napredak svakog pojedinca i društva, zatim vladavinu zakona i zaštitu ljudskih prava, kao i mir i stabilnost u regionu i šire.
 
"Ulaskom u EU politički pritisci na Srbiju bili bi drastično manji. To bi bilo veliko olakšanje i zemlja bi mogla znatno ekonomski da napreduje", kaće Lacmanović.
 
S druge strane, čak 53 odsto građana ne očekuje da Srbija postane članica EU, a kao najčešći razlog za to ističu "zahtev EU da priznamo Kosovo kao nezavisnu državu" i da "uvedemo sankcije Rusiji".
 
"Građani bi možda i pristali da uvedemo sankcije Rusiji, ali ne i da se odreknu Kosova zbog ulaska u EU", kaže Lacmanović.
  • Stohadin

    12.04.2023 11:18
    Izbori
    Glasao bih za LIDERA SEVERNE KOREJE da usti dođe na vlast u srbiju.
  • Mića

    12.04.2023 08:08
    Mića
    Za Vučića sigurno NE! 11 godina i više nego dovoljno da pokaže i da šta može i ima! Sem Korupcije i Kriminala lično nisam osetio nikakav boljitak! O SPS itd bolje da nekomentarišem odavno bih i zabranio!!! 11 godina puna kapa dosta je!!!
  • EvoOvako

    11.04.2023 19:17
    @Maša NS
    Niste Vi, nisam ja, ali većina jeste. Svuda, osim na Limanu. Čak i tu skoro celom mestu Vašeg rođenja, osim na Limanu. Ne shvatam što se osećate prozvanim, ali nije ni bitno. Kritika nije upućena onima koji nisu prodali glas, već je kritika onima što prodaju glas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija