Srbiji nedostaje više od 200 anesteziologa, sve više njih ide u privatnu praksu: "Dosta im je svega"

Bolnicama u Srbiji nedostaje više od 200 anesteziologa kako bi liste čekanja na operacije i zahvate bile "kraće", kaže Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju u Nišu.
Srbiji nedostaje više od 200 anesteziologa, sve više njih ide u privatnu praksu: "Dosta im je svega"
Foto: Pixabay
On je u razgovoru za RTS istakao da je dosta anesteziologa prešlo u privatnu praksu i da im je verovatno "dosta svega".
 
"Vreme žrtvovanja i davanja. Još uvek nisu krenuli da koriste godišnje odmore ni za 2022. godinu, i dalje imaju višak radnih sati, ali su stameni", ističe profesor Janković.
 
On kaže za N1 da je ova grana medicine s pravom na prvom mestu deficitarnih medicinskih struka u ponudi lekarskih specijalizacija i tome će, pored ostalog, biti posvećeno više pažnje na 10. Međunarodnom prolećnom simpozijumu anesteziologije i intenzivne terapije, koji se od 21. do 23. aprila održava u Nišu.
On je ukazao na velike liste čekanja za ortopedske operacije i pritisak koji to stvara na ionako mali broj anesteziologa.
"Moderna anestezija više nije samo uspavljivanje pacijenata, to je kompletna perioperativna medicina. Zahtevi moderne medicine su mnogo veći, mi radimo uglavnom u jedinicama intenzivne nege što se vidleo i tokom kovida", objasnio je Janković.
 
Kaže da je situacija sa nedostatkom anesteziologa slična i u zapadnoevropskim zemljama.
 
Kao razloge što mladi lekari izbegavaju ovu specijalizaciju navodi to što radnog vremena nema, pažnja tokom rada mora biti na visokom nivou jer i mala greška može da ima kobne posledice.
 
Jedan od razloga je i to što u jedinicama intenzivne nege pacijenti svakodnevno umiru, što dovodi do, kako kaže, emotivnog izgaranja lekara.
 
Sagovornik N1 podseća da je Ministarstvo zdravlja prepoznalo nedostatak anesteziologa i sastavilo listu od 13 deficitarnih specijalizacija, na kojoj anesteziologija na prvom mestu.
  • dr

    16.04.2023 23:04
    U Švedskoj postoje propisane norme koliko lekar sme pacijenata da pregleda i zakazivanje preko tog broja je zakonom zabranjeno. U Srbiji lekari moraju da pregledaju mnogo više pacijenata nego što bi trebalo, najčešće u gužvi i pod stresom i posledice tih nekvalitetnih pregleda su često tragične. Stoga nije čudo što anesteziolozi (a uskoro će i svi lekari) idu tamo gde ih cene, gde imaju manje posla i manje stresa, a veće plate.
  • Radovan

    15.04.2023 10:08
    Plata
    Jedino ponoviti Rumunski način.300% plate podići i teško da će biti većih problema.(lekarima i sestrama)
  • Pljuvanje je u modi

    15.04.2023 09:13
    Odrešite kesu
    Svi vi koji pljujete po sistemu (koji nije dobar) uzmite kalkulator i izračunajte koliko od vaše plate ide za zdravstvo. Ako znate da računate i imate zdrav razum bićete začuđeni kako zdravstvo može da funkcioniše i na ovom nivou.
    Preduzetnici, poljoprivrednici i mnogi drugi uplaćuju minimalne doprinose, a cela porodica ima pravo na besplatno lečenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.