KRIK: Najopasnije pretnje novinarima nevidljive za pravosuđe

Milica Vojinović jedna je od tri članice redakcije KRIK-a kojima su obijeni domovi. Vojinović veruje da u njenu porodičnu kuću nisu provalili lopovi – provalnik je čak ostavio i novac na krevetu.

"Ja sam imala to neprijatno iskustvo kao jedna od tri osobe u našoj redakciji čija je kuća bila obijena, da mi je neko provalio u kuću pod nekakvim vrlo sumnjivim i vrlo čudnim okolnostima gde je određena suma novca ostavljena na krevetu, pa je jako čudno da je to neki lopov koji ne krade", kaže ona.

Novinarki KRIK-a Dragani Pećo nepoznata osoba je provalila u stan i ispreturala stvari u julu 2017. godine. Porodična kuća Milice Vojinović obijena je u oktobru 2019, a u stan Anđele Mitrović, menadžerke društvenih mreža ove redakcije, provaljeno je u novembru 2020. godine.

Za ove tri provale još uvek niko nije odgovarao, a Vojinović su policajci, kako kaže, čak i ubeđivali da slučaj nema veze sa njenim poslom.
 
"Naravno da tu provalu sa većom sigurnošću mogu da vežem za posao i mislim da je imalo veze sa poslom i da je bila neka vrsta upozorenja ili nečeg sličnog. Tu vrstu stresa i nekakvog pritiska koje sam doživela tokom tih par dana kada se provala dogodila ne bih poželela nikom", dodaje ona.
 
KRIK meta digitalnih pretnji, prorežimskih tabloida i SLAPP tužbi 
 
Redakcija KRIK od osnivanja je na meti prorežimski tabloida, a međunarodne organizacije nekoliko puta su do sada reagovale zbog kampanja kojima su izloženi. 
 
Protiv novinara i urednika KRIK-a podnete su desetine takozvanih SLAPP tužbi, odnosno tužbi kojima nije cilj zadovoljenje pravde već zastrašivanje i ućutkivanje novinara.
 
Digitalne uvrede i pretnje prate objavljivanje gotovo svakog teksta KRIK-a. Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik ovog portala, kaže da ih je jednom u samo 24 sata stiglo više od sto.
 
"Kada je bilo objavljeno da sam proveo jednu noć u pritvoru u Rusiji… Kada sam se vratio u Srbiju, kad sam otvorio svoje socijalne mreže, Fejbuk, Tviter, ostale – to je bilo preko stotinu pretnji. Znači, pričamo u toku jednog dana – preko sto pretnji", priseća se Dojčinović reakcija na vest da je zadržan na aerodromu u Moskvi 2015. godine.
 
On je tada trebalo da održi predavanje na Fakultetu za novinarstvo u Voronježu. Međutim, on je zadržan u aerodromskom pritvoru po sletanju, zabranjen mu je ulazak u Rusiju i poslat je nazad u Beograd.
Novinari obeshrabreni da prijave pretnje
 
Članovi redakcije dugo nisu prijavljivali pretnje koje su dobijali. Dojčinović kaže da su se osećali obeshrabreno nakon što prve podnete prijave nisu rešene.
 
"Nakon što je osnovan KRIK, mi smo prijavili prve dve pretnje koje smo dobili, to je bio oktobar 2016. Ništa nije urađeno po tom pitanju, jer tužilaštvo još uvek čeka IP adrese naloga sa kojih su pretnje bile upućene, iako se na profilima sa kojih su pretnje bile upućene jasno prepoznaju lica, objekti", objašnjava Dojčinović.
 
On kaže da je redakcija ponovo počela da prijavljuje pretnje tek prošle godine.
 
"Možda smo prijavili još četiri ili pet slučajeva. Od tog broja, samo jedan je završen, gde je osoba osuđena uslovnom kaznom. Naravno, neke su i odbačene iz meni potpuno čudnih razloga", kaže on.
 
Ceo tekst pročitajte na OVOM LINKU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija