U Skupštini o "sisanju prsta" i "ustaškoj ideologiji", umesto o sudstvu i Zaštitniku građana

Poslanici Zavetnika i Srpske napredne stranke danas su se na sednici Skupštine upustili u niz replika, a došlo je i do uvreda.

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Milenko Jovanov optužio je poslanika Zavetnika Zorana Zečevića da neprimereno gestikulira, koristeći srednji prst.

Kako prenosi portal Nova.rs, Jovanov je optužio Zečevića i da "sisa prst".
"To što sisaš srednji prst, to se zabavljaš kod kuće tako. To što ga stavljaš u usta, pa ga vadiš napolje brzo, možda ti prija za zube, pošto cuclu nemaš. Ali kod kuće, a ne ovde. Sisaj prst kod kuće, a možeš posle da daš prst da ti posisaju i sinovi, pa se vrtite u krug sa tim sisanjem. A ne da pokazuješ ovde poslanicima. To što si pretio, pretio si, ne plaši te se niko. Sve inspekcije će da te posete, zato što je vreme da i ti odgovaraš u ovoj zemlji. Dosta je bilo tvog kabadahijskog ponašanja, ne boji te se niko. Ni tebe, ni tvojih sinova", rekao je, između ostalog, Jovanov.
 
Na ovo je reagovao i predsednik Skupštine Vladimir Orlić.
 
"Zečeviću, je l' stvarno to radite, za tako nešto sigurno ću da izričem opomenu, dogodilo se da to nisam video, čuo sam da reaguju poslanici, nisam razumeo na šta. Nemojte više nikada da vam padne na pamet da tako nešto radite", rekao je Orlić.
 
Poslanik Zavetnika Zoran Zečević dobio je opomenu od predsedavajućeg Vladimira Orlića zbog izjave da SNS "sprovodi ustašku ideologiju u Srbiji" i da "huška Srbe na Srbe".
 
Orlić je dodao da je sramota da se na taj način gestikulira i da je sramota da stariji čovek to pokazuje koleginicama sa druge strane sale.
 
Kako je rekao, to su "odvratne, banalne i neprimerene stvari". 
 
Poslanička pitanja: O EPS-u, Telekomu i Savetu bezbednosti UN
 
Poslanici su danas na početku sednice Skupštine Srbije koristili institut poslaničkih pitanja, a pitanja su se najviše odnosila na Elektroprivredu Srbije (EPS), kao i slučaj povučenih BSG vakcina, zatim Telekom, sednicu Saveta bezbednosti UN.
 
Više poslanika postavilo je pitanje o transformaciji EPS, pa je poslanik Moramo - Zajedno Đorđe Miketić ocenio da je EPS postao akcionarsko društvo da bi se delovi prodavali direktnom trgovinom i pitao Ministarstvo energetike i rudarstva koliko je dozvola izdato za vetroparkove i hidroelektrane.
 
Poslanica Zavetnika Bojana Bukomirtović pitala je zbog čega se EPS pretvara u akcionarsko društvo i poručila da je, ako se to ne spreči, sledeći korak  privatizacija EPS, a struja će postati luksuz za mnoge građane.
 
Poslanik koalcije NADA Zoran Stojanović pitao je da li transformacija EPS u akcionarsko društvo znači da će to preduzeće biti privatizovano.
 
On je naveo da je vrednost EPS procenjena na 3,1 milijardu evra i pitao kako je to moguće ako nacionalni stadion vredi 500 do 600 miliona evra, a pruga Beograd - Niš 2,5 milijardi evra.
 
Podsetio je da su  stručnjaci ranije procenili da EPS vredi 14 milijardi i pitao da li se cena obara da bi se preduzeće spremilo za privatizaciju.
 
Poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić pitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića "kako vas nije sramota da rasprodajete i uništavate EPS".
 
Ona je pitala koliko je ljudi blisko Srpskoj naprednoj stranci dobilo posao uvoza uglja iz inostranstva, zašto to ne radi direktno EPS i istakla da DS ima saznanja da Srbija uvozi ugalj iz Indonezije i da se dokumentacija za taj ugalj falsifikuje i predstavlja kao mnogo kvalitetniji nego što jeste.
 
Rakić je pitala zbog čega je odbačena krivična prijava protiv bivšeg direktora EPS Milorada Grčića za nesavesno postupanje, šta radi specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal kada im poslanici DS predaju dokaze da je bilo malverzacija sa javnim nabavkama u EPS.
 
Poslanik grupe Moramo - Zajedno Đorđe Miketić pitao je Ministarstvo zdravlja koliko dece je dobilo BSG vakcinu iz serije koja je povučena, ko je utvrdio neispravnost, da li je institut Torlak proizvođač vakcina ili su one izvezene iz Bugarske, kao i kako sada roditelji da postupaju.
 
On je pitao i zašto kasne tenderi za citostatike i šta je sa dečjim antibiotskim surupima kojih nema u apotekama, te šta država planira da radi sa apotekama.
 
Miketić: Šta se desilo sa krivičnom prijavom protiv "kumića"?
 
Miketić je pitao MUP šta se desilo sa krivičnom prijavom protiv "kumića Uroša Panića zbog bahate vožnje" i tužilaštvo kako je moguće da taj mladić vozi automobil za koji je potrebno raditi 45 godina za prosečnu platu.
 
Poslanik Zeleno-levog kluba Robert Kozma pitao je ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića koja su njegova saznanja o sastancima i kontaktima predstavnika Telekoma i Evropske unije u vezi sa izveštajem Evropskog parlamenta o Srbiji i koju je ulogu imala šefica misija Srbije u EU Ana Hrustanović u tim kontaktima.
 
Kozma i poslanik iz grupe Narodne stranke Vladeta Janković pitali su šta se dešava sa slučajem bolnice za duševne bolesti "Laza Lazarević" i kada će biti razrešena v. d. direktorka te institucije zbog koje protestuju lekari i medicinsko osoblje i napuštaju posao.
 
Janković je ukazao i da je UNICEF procenio da je u Srbiji oko 30.000 dece u situaciju apsolutne bede, a da za to vreme država daje pomoć Fudbalskom savezu Srbije u visini od šest miliona evra i "koji su to razlozi mogli da preteknu da se finansijska pomoć ukaže zadriglim funkcionerima FSS, a ne deci". Zatražio je i objavljivanje podataka o izgradnji spomenika Stefanu Nemanji.
 
Poslanik Dveri Ivan Kostić pitao je da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić 27. aprila ići na sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj će se raspravljati o izveštaju UNMIK i tamo tražiti povratak oružanih snaga Srbije na Kosovo i povratak oko 200.000 raseljenih Srba sa Kosova.
 
Kostić je pitao MUP da li će specijalne jedinice policije sprečavati priliv migranata na jug Srbije ili raditi nešto drugo, kao i ko je odobrio učešće stranih država na granicama Srbije u operativnom obilasku terena.
 
Poslanica Zavetnika Bojana Bukomirtović pitala je Ministarstvo odbrane da objasni u čijem interesu je doneta odluka da Vojska Srbije učestvuje u vojnoj vežbi "Platinasti vuk" sa NATO, kada je zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost stavljen moratorijum na vojne vežbe sa drugim državama, te ocenila da na ovaj način Srbija odstupa od vojne neutralnosti.
 
Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić pitala je republičku javnu tužiteljku, ministarku pravde i ministra unutrašnjih poslova da li su "svesni koja i kakva ekipa vlada Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, jer sve više liče na organizovanu kriminalnu grupu".
 
"Da li je Nenad Stefanović iznuđivao novac od građevinske mafije da bi se vodili blagi ili nikakvi postupci", pitala je Tepić.
Bakarec pita Vladu: Da li ponašanje srpske opozicije otežava borbu predsedniku Srbije za srpski narod i interese Srbije?
 
Poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec pitao je Vladu Srbije "da li ponašanje srpske opozicije otežava borbu predsedniku Srbije za srpski narod i interese Srbije".
 
"Predsednik Vučić je granitna stena i on je odredio crvene linije Srbije i dok je Vučića Srbija nikada neće priznati nezavisnost lažne države Kosovo i nikada neće dozvoliti ulazak Kosova u UN", rekao je Bakarec. 
 
Inače, poslanici u Narodnoj skupštini nastavili su zasedanje koje je počelo u sredu posle gotovo dva meseca zakašnjenja. 
 
Na dnevnom redu je pet tačaka, pre svega su to predlozi kandidata za izbor članova Visokog saveta tužilaštva i Visokog saveta sudstva koje bira Narodna Skupština. Pred poslanicima se nalazi i predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, zatim predlog odluke o izboru Zaštitnika građana.
  • Sale

    20.04.2023 17:54
    Svi su krivi samo da se mi ne menjamo i "super"..
  • Zika zivac

    20.04.2023 15:08
    Alo tebe to malo mene
    Ovo nije skupstina ovo je xadruga. Pa jos pitanja bez odgovora,a posebna prica je predsednik skupstine kao vodja ove bande hostaplera. Kad ce izbacivanje jedva cekam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija