"Diskretno, bez mnogo detalja": Ko je novi počasni konzul Srbije u Belorusiji?

Diskretno. Bez mnogo detalja. Tako je Vlada Srbije objavila da otvara Konzulat u Belorusiji i ime počasnog konzula u toj zemlji.
Informaciju o novim diplomatskim postavljenjima, mediji su preneli iz kratkih odluka Vlade Srbije, koje je potpisala premijerka Ana Brnabić. U odlukama je navedeno da će novi počasni konzul Srbije u Belorusiji biti Živorad Smiljković, piše Radio slobodna Evropa.
To je sve što se iz zvaničnih dokumenata zna. Nije naveden niti jedan drugi podatak ili bar kratka biografija. U rešenju Vlade objavljenom u Službenom glasniku 23. marta navedeno je samo da će njegovo sedište biti u Minsku i da pokriva četiri regije.
Iako je od objavljivanja prošlo mesec dana, detalje nije objavilo ni Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koje ima obavezu da sprovede ove diplomatske odluke. Na svojoj zvaničnoj internet stranici Ministarstvo, do objavljivanja ovog članka, još nije ažuriralo spisak konzulata i počasnih konzula.
 
Živorad Smiljković javnosti u Srbiji nije poznat. Informacije o počasnom srpskom konzulu nije lako naći ni pretragom. Ono što se zna jeste da je reč o šefu predstavništva slovenačke kompanije Riko grupa u Belorusiji. Ništa više o njemu nema ni na zvaničnoj stranici ove kompanije.
 
Zakon o spoljnim poslovima predviđa da Vlada, na predlog resornog ministra, može za počasnog konzula da postavi pojedinca bez obzira na državljanstvo, a "koji u svojoj državi uživa ugled i želi da zastupa interese Srbije".
 
Radio Slobodna Evropa (RSE) nije uspeo da utvrdi da li je Smiljković državljanin Slovenije, Srbije, Belorusije ili neke druge države.
 
Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije nisu do objavljivanja ovog teksta odgovorili na upit RSE za više detalja o novom počasnom konzulu, njegovim referencama za tu poziciju kao ni na pitanje zašto je Srbija sada odlučila da otvori konzularno odeljenje.
 
"Sposoban biznismen" u nemogućim uslovima
 
Diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić za RSE kaže da postavljeni počasni konzul već više decenija živi u Belorusiji, a da sa njim nije u kontaktu otkako je otišao sa ambasadorske funkcije 2011. godine.
 
Đukić smatra da je Smiljković osoba koja sigurno Belorusiju "poznaje u prste" i da sigurno zna i srpski establišment koji je sada na vlasti. Otuda je, kaže, verovatno i doneta odluka o njegovom postavljenju za počasnog konzula.
 
"On je jedan sposoban biznismen u svim tim nemogućim uslovima u Belorusiji, s obzirom na sve te sankcije. On opstaje i vodi uspešno i dalje to predstavništvo na način koji je samo njemu znan i poznat", kaže Đukić.
 
Trenutak odluke za otvaranje Konzulata
 
Vlast predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka jak je saveznik Kremlja i podržava invaziju na Ukrajinu. Belorusija već 19 godina niže sve restriktivnije sankcije koje joj uvode države Zapada. Prve takve mere Evropska unija uvela je 2004. Tokom gotovo dve decenije, EU, Velika Britanija, SAD i Kanada uvodile su sankcije Belorusiji zbog političke represije u zemlji.
 
 
Foto: Vučić i Lukašenko (Screenshot Youtube/Ministarstvo odbrane)
 
Nakon svega, Lukašenka mediji danas opisuju kao "poslednjeg diktatora u Evropi". Čak je i sam Lukašenko sebi pripisao taj epitet u intervjuu agenciji Rojters 2012. godine.
 
Već više od godinu dana, Belorusija je na meti oštrih kritika zbog svoje uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu. U više navrata zato su dodatno pojačane sankcije protiv ove zemlje.
 
Poruka Moskvi i Minsku: "Mi smo sa vama"
 
Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić smatra da će odluka Srbije da sada otvori konzulat sigurno naići na reakcije i da će Evropska komisija zabeležiti to kao još jedan primer neusklađenosti i želje Beograda da ne uskladi spoljnu politiku sa EU.
 
"Ovde se radi o tome da se Rusiji i Belorusiji pošalju signali da je Srbija sa njima", uveren je Đukić.
 
Objašnjava da se političke poruke "mi smo sa vama" stalno šalju Istoku - Rusiji, Belorusiji, Kini.
 
Signali Zapadu, pak, smatra Đukić, šalju se onda kada treba da se primaju neka sredstva ili donacije.
 
Srbija i Belorusija - prijateljske veze
 
Dve države imaju tradicionalno dobre odnose. Sarađuju i ekonomski i politički. Za Srbiju je u tom odnosu, iznad svega, važno što Belorusija nije priznala Kosovo.
Sarađuju i vojno. Belorusija je Vojsci Srbije 2019. godine, donirala četiri polovna aviona MiG-a 29. Dve zemlje, zajedno sa Rusijom su 2016. i 2019. učestvovale u vojnoj vežbi "Slovensko bratstvo".
 
Prilikom poslednje zvanične posete Aleksandra Lukašenka Beogradu, 2019. godine, predsednik Belorusije rekao je da su dva naroda "ujedinjena vekovnim vezama i zajedničkim vizijama".
 
"Slično gledamo na svetska dešavanja i podržavamo teritorijalni integritet Srbije. Ako možemo da pomognemo, recite. Mi računamo na podršku Srbije za po nas principijelna pitanja", poručio je Lukašenko 3. decembra 2019. u Beogradu.
 
Ceo tekst Radija slobodne Evrope o novom konzulu u Belorusiji možete pročitati OVDE.
  • Sale NS

    25.04.2023 11:35
    Zar nije tako?
    Počasni konzul u nekoj zemlji treba da je državljanin zemlje u kojoj će biti počasni konzulat! Ovaj je predstavnik slovenačke firme u Belorusiji? Međutim ima naše ime i prezime, barem tako zvuči.
  • felix

    25.04.2023 10:09
    @suština
    a onda nastavak, suština praznine ...
  • xx

    25.04.2023 09:27
    Aa znam sta je smislio, da kaze, ne da mi narod i ulica evo izvolite okupirajte vec ste platili taj litijum, ovo malo smetnje sorry nece se ponoviti.. prodao Trepcu, prodao Jadar, prodao Bor....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija