Direktor niške Kardiohirurgije će tužiti dr Panića zbog izjave o eliminisanju lista čekanja

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić najavio je podnošenje tužbe protiv dr Radeta Panića iz zbog "iznošenja neistina" u vezi sa eliminisanjem lista čekanja.
Dr Panić je rekao da lekari iz Niša jesu "heroji za pacijente, ali za zdravstveni sistem - oni ga urušavaju, zato što su radili prekovremeno i neplaćeno", dodajući da "ne smete da uđete umorni da radite".
Panić, koji nije više na čelu Sindikata lekara i farmaceuta jer mu je mandat istekao, već je član Glavnog odbora, ocenjuje za N1 da je ono što se dešava u Nišu pokazatelj toga da je "zdravstvo zarobljeno u kandžama politike". Smatra da je lekarima neko naredio da rade prekovremeno, jer, dodaje, "nije da su svi pristali da rade besplatno".
"U celokupnom zdravstvu ima mnogo neplaćenih sati, mnogo neiskorišćenih dana odmora. Osnovno pitanje je - zašto pričamo da već 30 godina lekari na svojim plećima nose zdravstvo, a to ne radi Ministarstvo zdravlja", navodi on.
 
Dodaje da su liste čekanje nastale jer je "15 odsto manje zaposlenih zdravstvenih radnika, kada uđemo u strukturu, specijalista ima mnogo manje nego što treba". Komentarišući izjavu ministarke da su lekari iz Niša uradili mnogo manje komplikovanih operacija nego njihove kolege u Kliničkom centru Srbije ili Kardio-vaskularnoj klinici Dedinje, Panić kaže da su lekari iz Niša "mudro slali komplikovanije slučajeve u viši centar, a svoju listu čekanja očistili".
 
Navodi i da se plaši da iza cele akcije u Nišu stoji to da "rukovodstvo ima nameru za neka direktorska mesta, a mladi lekari su morali da rade ono što im je nametnuto".
 
Direktor niške Kardiohirurgije kategorički negira da je lekarima bilo ko naredio da rade vikendima, kao i da su navodno slali komplikovanije slučajeve u viši centar da bi očistili svoju listu čekanja.
 
"Kolega Panić će svoje tvrdnje da je neko radio pod pritiskom morati do dokaže pred sudom, a mi ćemo za svedoke pozvati svih 120 zaposlenih na klinici i ako jedan jedini radnik potvrdi njegovu tvrdnju, podneću ostavku na mesto direktora", kaže on za "Danas".
 
Dr Milić još kaže da je "zanimljivo" i da dr Panić zna koje su namere rukovodstva i zaposlenih na klinici, upitavši da li je on protiv formiranja niškog Instituta za kardiovaskularne bolesti ili protiv toga on bude direktor.
 
"Javno kažem da me mesto direktora Instituta ne zanima i da neću da budem direktor. I, da li sada konačno Niš može da dobije svoj prvi Institut nakon 50 godina", pita on, dodajući da je zaposlenima na Kardiohirurgiji "jedino bitno mišljenje njihovih pacijenata i studenata". 
 
On još kaže da je Kardiohirurgija slala na druge klinike "isključivo pacijente koje nije mogla da uradi jer nema tehničke mogućnosti".
 
Na ovoj klinici se rade "bukvalno sve operacije na srcu, izuzev disekcije i transplantacija", dodaje.
 
Dr Milić je sinoć, u ime kolegijuma Kardiohirurgije, kritikovao i izjave ministarke zdravlja Danice Grujičić u vezi sa eliminisanjem lista čekanja za operacije na toj klinici, označivši ih kao "neistinite" i "proizvoljne".
Ministarka Grujičić ocenila je da je ovo eliminisanje "diskutabilno", jer su na niškoj klinici, kako je kazala, za nešto manje od 100 dana i 12 uzastopnih neplaćenih radnih vikenda „od ozbiljnih operacija uradili- šezdesetak“.
 
"Za to vreme, Dedinje je uradilo 702 – radnim danom, kardiohirurgija Kliničkog centra Srbije uradila je oko 400 operacija, za to vreme Institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici uradio je preko 300 operacija, tako da je to sklanjanje sa liste čekanja vrlo diskutabilno", rekla je Grujičić.
 
Dr Milić je u reagovanju podsetio ministarku da u kardiohirurgiji ne postoje "ozbiljne" i "neozbiljne" operacije, te da se po broju urađenih intervencija nikako ne mogu uporedjivati gigant kao što je Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", koji ima sedam kardiohirurških sala i osam EKK mašina, sa niškom Kariohirurgijom, koja ima jednu salu, jednu EKK mašinu i šest kardiohirurga.
  • Tomislav

    26.04.2023 12:20
    Kolega Panić je u vreme korone gostovao u emisiji kritikovao rad lekara u kovid bolnicama čak je zaplakao,sada kritikuje rad doktora Milića, naše zdravstvo je godinama na respiratoru, EKK mašina više nema za apolitične lekare, dok za stranačke lekare ima sve.
  • ljuba

    26.04.2023 10:45
    Pročitaosam ceo tekst. Možda nisam dobro razumeo, ali ovde se ne omalovažava rad tih lekara, koji su izgarali 12 vikenda. Ovde se dovodi u pitanje povod i organizacija svega, da iza toga stoji prislila na nedozovljeni prekovremeni rad medicinskog osoblja iza kojeg stoji ambicija pojedinca da sakupi političke poene radi unapređenja.
    Tužno je što se opet medicinsko osoblje proziva i da se preispituje njihov rad koji je nemerljiv!!! Oni su ti koji nisu koji su imali neprospavane noći, oni nisu provodili slobodno vreme (koje je zakonom propisano) sa svojim porodicama.
  • Ciga

    26.04.2023 09:45
    Sviranje Q...
    Pretpostavljam da će onda tužiti i predsednika za kršenje ustava?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija