Danas je Međunarodni praznik rada: Bez velikih protesta u Srbiji

U Srbiji i u svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada - Prvi maj.
Danas je Međunarodni praznik rada: Bez velikih protesta u Srbiji
Foto: 021.rs
Ovo je dan kada bi radnici trebalo da izraze opštu solidarnost i sete se žrtava koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada u znak sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu kada su stotine hiljada američkih radnika na ulici zahtevale osmočasovno radno vreme.

Iako 1. i 2. maja nije bilo nereda na ulicama, 3. maja je izbila tuča u kojoj su policajci ubili četiri člana sindikata.
 
To je bila inicijalna kapisla da i radnici već 4. maja dođu na protest naoružani, a pred kraj protesta neko je pod nerazjašnjenim okolnostima bacio bombu, ubivši pri tome sedam radnika i 67 policajaca.
 
Gradske vlasti su gotovo godinu i po dana kasnije za taj čin optužile anarhiste, posle čega su njih osmorica bili osuđeni na smrtnu kaznu.
 
Već 1889. godine je na Prvom kongresu Druge Internacionale ustanovljen "Prvi maj - zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost".
 
Ovaj praznik je prvi put u Srbiji obeležen 1. maja 1893. godine i to velikim protestnim skupovima u Beogradu, da bi se danas na taj dan uglavnom išlo u prirodu na "uranak" uz nezaobilazni roštilj.
 
Ni za danas nisu najavljeni veliki skupovi radnika, već će Praznik rada biti obeležen polaganjem venaca, performansima i skupljanjem potpisa za peticiju da se zabrani rad trgovina nedeljom.
Takođe, Politička platforma "Solidarnost" pozvala je sve radnice i radnike - "zaposlene na neodređeno ili određeno, privremeno ili povremeno, sve nezaposlene - evidentirane ili nevidentirane žrtve večite krize i tranzicije, kao i sve koji veruju da jedino zajedno možemo i moramo da se izborimo za prava koja nam pripadaju", da im se pridruže 1. maja u 11 časova na Slaviji odakle će krenuti prvomajska potragu za ministrom rada.
  • Momo

    01.05.2023 13:39
    Momo
    Ko da Protestuje…ova impotentna i apatična nacija ! Svasta…mi smo izabrali istrebljenje i odlicno nam ide!!! Nebi da menjamo!!! Tragicnooo
  • Roštilj

    01.05.2023 11:05
    nacija je izjela svoja prava:)) i (lažni) mit o ponosnom narodu. Utešice se pivcem.
  • Jer..

    01.05.2023 08:15
    ...nama je dobro taman kako smo zasluzili!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.