Petković: Međunarodna zajednica da obuzda okupacionog gaulajtera Kurtija

Kurti nije vlastan da nešto dozvoljava li ne dozvoljava kada je reč o Zajednici srpskih opština, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Petković je objasnio da su nadležnosti ZSO i način na koji treba da bude formirana definisani su kroz četiri briselska sporazuma iz 2013. i 2015. godine i da tu "ne postoji nikakav prostor za arbitrarnost".

Petković je tako reagovao na izjavu Kurtija da nije video nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji će biti predstavljen u Briselu, ali da smatra da je taj dokument trebalo da bude predstavljen prvo njemu.

"Kurti ili nije čitao dokumente potpisane u Briselu, ili se pravi da ne razume šta je u njima napisano", navodi se u saopštenju Kancelarije.
 
Naglašava se da su prvi briselski sporazum, Plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa, Delokrug rada i mandat Upravljačkog tima i Opšti principi za formiranje ZSO "veoma jasni sporazumi".
 
"Sporazumi preciziraju sve obaveze koje stoje pred Prištinom, zbog čega Kurti nema nikakvog osnova da istupa sa svojim proizvoljnim željama i pogledima po ovom pitanju. Njegov posao je da sprovede potpisano, pod uslovom da prvo nauči kako se sporazumi zovu, kad su potpisani i šta u njima piše. Sve ostalo je samo pokušaj opstrukcije procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a iz svega što Kurti govori i čini proističe da on za taj proces uopšte nije zainteresovan", rekao je Petković.
Dodaje da je Kurtijeva očigledna namera da "nasiljem i jednostranim delovanjem suštinski promeni situaciju na terenu i tako dosadašnji tok dijaloga o normalizaciji učini irelevantnim". 
 
"Ali neka Kurti dobro zapamti da mu to nikada nećemo dopustiti. Zato i ovom prilikom još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da obuzda okupacionog gaulajtera Kurtija, kako stabilnost regiona ne bi bila nepopravljivo narušena", rekao je Petković.
  • White

    02.05.2023 07:08
    Vidi se po recniku da su ga radikali poducavali.
  • D

    02.05.2023 00:18
    Opušteno, plaćaćemo na kraju Kosovu ratnu odštetu.
  • kućno vaspitanje

    01.05.2023 23:53
    Izgleda da novije generacije SNS sektaša imaju sve manje i manje osnovnog kućnog vaspitanja. Da je meni neko ovo polupijan u kafani rekao, ovo što je politikant Petković izjavio, pljunuo bih ga i okrenuo se. A da to neko, tim rečima, izjavi javno, je van svih kategorija. Zaista je vreme da Vučić zauzda svoje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija