Kurti objavio kako on zamišlja Zajednicu srpskih opština: Evo šta njegova "vizija" podrazumeva

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je na Tviteru svoju viziju statuta Zajednice srpskih opština (ZSO).
ZSO, prema njegovoj zamisli, treba da bude "neteritorijalan projekat" i da priznaje "ustavne karakteristike Kosova". 
Kurtijeva vizija Zajednice srpskih opština (ZSO) promoviše "neteritorijalni projekat", pri čemu će "svi Srbi na Kosovu biti funkcionalno predstavljeni u skladu sa principom nediskriminacije i jednakosti pred zakonom".
 
Na osnovu tog principa, za koji navodi da je u skladu sa njihovim pravom glasa iz tzv. kosovskog ustava, Kurti tvrdi da svi Srbi mogu da ostvaruju pravo na slobodno udruživanje radi odbrane ili zalaganja za politička, nacionalna, kulturna, socijalna i ekonomska prava i ciljeve.
 
Kurtijeva vizija ZSO predviđa i obezbeđivanje "direktnog kanala komunikacije sa vladom u Prištini", pored ostalog, kako kaže, kroz učešće u Konsultativnom veću zajednica.
 
Kurtijevim nacrtom predviđa se i mogućnost da se ZSO finansira iz budžeta vlade u Prištini, međunarodnih organizacija, institucija trećih zemalja i donacija, pored ostalog, kako stoji u dokumentu, i iz Beograda.
 
Kako Kurti navodi, sve to "mora da prođe kroz procedure i propise Ministarstva finansija Kosova".
 
U dokumentu se predviđa mogućnost saradnje sa svim institucijama, uključujući opštine, u cilju podrške njihovom radu i misiji.
 
Kurti u svom predlogu zahteva da statut ZSO "u potpunosti priznaje ustavne karakteristike Republike Kosovo" kao što su, objašnjava, poštovanje nezavisnosti, jedinstvo institucionalnog sistema i teritorijalni integritet.
 
"Uz pomoć važećih zakona projekat ZSO će obezbediti mogućnost ostvarivanja nekih neprofitnih usluga kroz stvaranje udruženja u oblasti kulture, umetnosti, nauke i obrazovanja za izražavanje, unapređenje i razvoj srpskog identiteta", navedeno je u Kurtijevom nacrtu.
 
Piše da će biti obezbeđena "procedura registracije u vladinom organu odgovornom za opštu upravu i procedura za poštovanje zakona Kosova".
 
Ističe da će ZSO obezbediti i promovisati "poštovanje političkog pluralizma, slobode govora, slobode udruživanja i prava na slobodnu odbranu političkog i verskog identiteta Srba na Kosovu".
 
Na kraju dokumenta Kurti pominje i "rešenost dve strane" da ostanu posvećene tome da obezbede da "nevećinske zajednice susednih zemalja žive u skladu sa istim standardima zaštite ljudskih prava koji su uobičajeni u demokratskim i kohezivnim društvima".
 
Statut ZSO, prema Kurtijevoj viziji, mora da bude "u skladu sa ustavom tzv. Kosova i odlukom ustavnog suda u Prištini od 23. decembra 2015".
Takođe, navodi Kurti, statut mora da bude i u saglasnosti  garancijama bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini iz iste godine i deklaracijom američkih zvaničnika Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara od 30. januara ove godine.
 
Kurti je sinoć, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i evropskim posrednicima u Briselu rekao je da je nacrt statuta  Zajednice srpskih opština, koji je predsetavljen na tom skupu "suštinski nespojiv sa ustavom tzv. Kosova" i izneo tvrdnju da je "jasno da Srbija nastoji da uspostavi Republiku Srpsku na Kosovu". 
  • Penzos

    03.05.2023 15:06
    ???
    Mi posle Brisela cutali 10 godina, a oni stvarali drzavu . Ko je kriv za to, mi ili oni ? Mi ukinuli sve sto vezuje narod sa maticom Srbijom a oni mudro radili posao !?
  • Milan NS

    03.05.2023 09:48
    Pa prvo
    ni predstavnici kosovskih Srba niti Vlada Srbije NEMAJU koncept/plan kako izgleda ZSO. Inače bi ga davno predstavili. Znaju samo da hoće da naprave svoju državu na severu Kosova.
    A ako misle da će Kurti dopustiti novu "Republiku Srpsku" na Kosovu, tu su se opasno prevarili.
    Kurti im nudi "autonomnu pokrajinu" unutar Kosova (i Metohije), ali Vlada Srbije to neće jer onda ne bi mogla da kontroliše taj deo teritorije Kosova (i Metohije) kao do skoro, pa samim tim ne bi nametala tenzije i tako se održavala na vlasti. Odoše sve republike od Srbije, Srbiji ostalo samo Kosovo da balansira.
  • car dušan

    03.05.2023 09:40
    mister
    bin se nada , nek se nada ,zora sviće Kosmet uvek srpski biće !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.