Novinarska udruženja: Cilj sistemskog uništavanja novinarstva je jednoumlje

Udruženja novinara pozivaju sve medije da danas, 3. maja, na Svetski dan medija, isključe ton, zamrače ekrane i ćutke pridruže simboličnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" u 11.55 časova.
Novinarska udruženja: Cilj sistemskog uništavanja novinarstva je jednoumlje
Foto: 021.rs
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) navode da je cilj akcije da "nadležne i najširu javnost još jednom upozore na posledice kontinuiranog ugrožavanja medijskih sloboda već vidljive u svim sferama, od političkog sistema do prava i sloboda svih građana".
Naglašavaju da ovakvo sistemsko uništavanje novinarstva u Srbiji ima samo jedan cilj – uspostavljanje jednomumlja.
"Krajnje posledice snosiće svi građani, a već ih u velikoj meri i snose. Za uspostavljanje atmosfere straha, nepoverenja i ksenofobije režimskih medijskih propagandističkih platformi imaju svesrdnu podršku najviših državnih zvaničnika, koji su redovni sagovornici takvih medijskih fabrika mržnje, ali i njihovi finansijeri", dodaju.
 
Udruženja naglašavaju da podaci koje godinama iznose o slučajevima pretnji i napada na novinare nisu izdvojen problem medijske i novinarske zajednice, "već predstavljaju upozorenje o ugroženoj bezbednosti svih građana".
 
"Ovom prilikom javnosti ukazujemo da je u 2022. godini NUNS zabeležio 137 incidenata učinjenih na štetu novinara: 34 verbalne pretnje, devet fizičkih napada, šest napada i pretnji imovini i 84 različita pokušaja pritiska na medije. A za prva tri meseca ove godine 33 incidenta: osam verbalnih napada, tri fizička napada i 22 akta pritiska na medije i novinare. U velikom broju ti napadi inspirisani su nastupima najviših državnih zvaničnika koji zbog kritičkog izveštavanja novinare i pojedine medije targetiraju kao izdajnike i strane plaćenike", naglašavaju.
 
Podsećaju i da su novinari na meti brojnih SLAPP tužbi (strateških tužbi protiv učešća javnosti) koje "potiču od javnih funkcionera, političara, biznismena i kompanija". 
 
"Niz će se svakako nastaviti, potvrđuju to primeri svih društava koja su se prepustila autokratskim vladavinama, ukoliko građani pristanu da se odreknu sopstvene slobode jer su poverovali propagandistima mržnje i nasilja. Zato su važni slobodni mediji. Oni su mera slobode društva. I zato je očuvanje medijskih sloboda odgovornost svih građana", naglašavaju.

Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao podsetnik vladama svih država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija