U školi "Vladislav Ribnikar" u sredu prva dva časa razgovori sa stručnjacima

U sredu će u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nedelju dana posle tragedije u kojoj je ubijeno osam učenika te škole, biti skraćeni časovi na 30 minuta.
Prva dva časa biće posvećena razgovorima sa stručnjacima, izjavila je šefica odseka Ministarstva prosvete za ljudska i manjinska prava Snežana Vuković.
Ona je za N1 rekla da će prva dva časa i u prepodnevnoj i u popodnevnoj smeni biti razgovori sa stručnjacima, a od trećeg će nastavnici videti da li deca imaju potrebu da uđu u rutinu i da počne nastava ili će se vratiti kući.
Na roditeljima je, dodaje, da procene da li dete treba da dođe u školu, budući da ne sme da dolazi sa strahovima.
 
Prema njenim rečima, važno je da đaci iskustvo traume obrade zajedno sa nastavnicima, ali i sa psihoterapeutima iz tima stručnjaka koji je formiran.
 
"Ništa ne sme da ostane nedorečeno i neobrađeno. Biće još vremena kada će oni moći da kroz razne situacije pokažu sećanje na svoje drugove i na takav način odtuguju", kazala je Vuković.
 
Važno je da svi u školi razgovaraju sa decom, posebno odeljenske starešine, naglasila je Vuković i dodala da ako neko ne želi da govori, može da napiše priču, nacrta crtež.
 
Potrebno je, kaže, i da se đaci malo izoluju iz medija, od elektronskih medija, jer "ne smeju po čitav dan da budu u tome".
 
Naglašeno je nastavnicima i da ako primete promene u ponašanju deteta kome treba to da jave.
 
Danas je za učenike u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" uzrasta od prvog do četvrtog razreda organizovan produžen boravak za decu koju roditelji nemaju kome da ostave.
 
"Vrata 'Ribnikara' će biti otvorena za sve roditelje i učenike, ali to ne znači da će sva deca biti u školi. Ako roditelj prepozna da dete nije spremno, možemo da organizujemo i hibridnu nastavu, onlajn", rekla je Vuković i dodala da se plan može menjati, jer nije zakonski obavezan, u pitanju je interni plan.
 
Trinaestogodišnji učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" ubio je u sredu, 3. maja, osam vršnjaka i radnika obezbeđenja, a povredio još šest đaka i nastavnicu. 
Ukoliko se osećate uznemireno zbog ovih događaja, razgovarajte sa nekim. Brojne institucije, udruženja i stručnjaci otvorili su svoje linije za decu i odrasle kojima je potrebna psihološka podrška. 
 
Institut za mentalno zdravlje u Beogradu: 063 8681757 i 063 8682217
 
Klinika za psihijatriju: 066 8300854
 
Društvo psihologa Srbije: psiholoskapodrskadps@gmail.com
 
Nadel - Nacionalna dečja linija: 116 111
 
Savetodavni telefon za roditelje: 0800 007 000
 
Centar za mentalno zdravlje: 011 361 2467
 
Pokret Nesalomivi: 0800 001 002
 
Centar Srce: 0800 300 303
 
Klinika Laza Lazarević, Nacionalna linija za pomoć adolescentima: 0800 309 309

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija