MUP najavio akciju: Radiće se nadzor u strelištima

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za upravne poslove, u skladu sa merama Vlade Republike Srbije o kontroli streljana, vrše nadzor nad radom strelišta koja imaju registrovano oružje.
MUP najavio akciju: Radiće se nadzor u strelištima
Foto: Pixabay
Kako je saopštio MUP, nadzor se vrši u cilju kontrole sledećih stvari:
*Odgovornog lica i zatečenih zaposlenih lica – da li imaju izdata odobrenja za rapoređivanje zaposlenih lica koja dolaze u kontakt sa oružjem (moraju ispunjavati sve uslove iz čl. 11 Zakona o oružju i municiji).
*Prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja – da li je oružje uskladišteno na zakonom propisan način u mestu sedišta pravnog lica, odnosno da li je smešteno u posebnoj prostoriji u metalnim ormarima, kasama, sefovima i trezorima i da li se oružje drži odvojeno od municije;
 
* Oružja – da li zatečeno oružje odgovara broju i podacima o oružju koji se za to pravno lice vode u evidencijama ovog ministarstva;
 
* Evidencija o nabavljenom oružju i osnovnim delovima; nabavljenoj municiji; o potrošenoj municiji i o zaposlenima – da li se evidencije vode na propisanim obrascima, da li se vode uredno i ažurno i da li se čuvaju trajno, da li se uredno izdaju propisane isprave za prenos oružja i municije;
 
* Evidencija o licima obučenim za rukovanje vatrenim oružjem i izdatim potvrdama o pohađanju obuke i izdatim uverenjima o obučenosti u rukovanju vatrenim oružjem ukoliko se na strelištu izvodi i obuka u rukovanju vatrenim oružjem.
 
Takođe, u nadležnosti Sektora za vanredne situacije je izdavanje mišljenja o ispunjenosti prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije, kao i davanje mišljenja u vezi sa korišćenjem strelišta.
Podsetimo, građani Srbije u narednih mesec dana moći će da predaju neregistrovano oružje najbližoj policijskoj stanici bez sankcija. Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je video-poruku u okviru kampanje za dobrovoljnu predaju oružja. Tom porukom građane podsećaju da do 8. juna, bez ikakvih posledica, policiji mogu da predaju neregistrovano oružje i municiju.
 
 
Ukoliko se osećate uznemireno zbog ovih događaja, razgovarajte sa nekim. Brojne institucije, udruženja i stručnjaci otvorili su svoje linije za decu i odrasle kojima je potrebna psihološka podrška. 
 
Institut za mentalno zdravlje u Beogradu: 063 8681757 i 063 8682217
 
Klinika za psihijatriju: 066 8300854
 
Društvo psihologa Srbije: psiholoskapodrskadps@gmail.com
 
Nadel - Nacionalna dečja linija: 116 111
 
Savetodavni telefon za roditelje: 0800 007 000
 
Centar za mentalno zdravlje: 011 361 2467
 
Pokret Nesalomivi: 0800 001 002
 
Centar Srce: 0800 300 303
 
Klinika Laza Lazarević, Nacionalna linija za pomoć adolescentima: 0800 309 309
  • Pera Minhen

    10.05.2023 07:45
    Ovo
    naravno podrzavam kao verovatno i ostali. Ali, bojim se da je kasno.
  • Miško

    10.05.2023 07:17
    šta ste do sad radili
    A do sada ste "radili" šta? sem što Ste skupljali novce u kasicu. I otkud maloletna psihičko nestabilna budala na strelištu
  • Miki

    10.05.2023 05:59
    ...
    Pa njihov pripadnik je poginuo u NS na obuci. Koga će oni da kontrolišu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.