Psihološkinja o emitovanju snimka mladića koji puca na televiziji: Veoma štetno i opasno

Javno puštati u udarnom terminu na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću nešto što se direktno dovodi u vezu sa počinjenim zločinom jeste nešto što nema apsolutno nikakvog smisla i opravdanja.
U trenutku kada je društvo i dalje u šoku i kada tek počinje da se suočava sa razmerama tragedije koja se dogodila, javno  pokazivati tako nešto može samo da nanese štetu, naglašava za N1 psihološkinja i porodična psihoterapeutkinja Radmila Vulić Bojović.
Sagovornica N1 ističe da je sa stanovišta psihološke struke i onoga što se zna o traumatskom i posttraumatskom radu "ovo (emitovanje snimka) upravo nešto što nikako ne bi trebalo raditi".
Podsetimo, na televiziji Hepi, koja ima nacionalnu frekvenciju, u ponedeljak je prikazan video-snimak mladića koji puca iz snajperske puške, za koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da ga je gledao trinaestogodišnjak koji je prošle srede u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio osmoro učenika i školskog čuvara.
 
"Teško je pronaći uzročnu vezu, ali ovo je ono što je nesumnjivo gledao dečak-ubica. Sad se postavlja pitanje kako da regulišemo ove sadržaje, to je pitanje za budućnost, pre svega", istakao je Vučić nakon emitovanja uznemirujućeg snimka.
 
Vulić Bojović napominje da se s razlogom stalno ponavlja da u medijskom izveštavanju o ovakvim tragedijama ne treba insistirati na detaljima, objašnjavajući da za ljude koji su ranjivi i skloni antisocijalnom i asocijalnom ponašanju to može biti "direktna inspiracija i podrška stavu da je u redu iz nekog razloga nekome nauditi".
 
"Zbog toga je emitovanje ovakvih sadržaja izuzetno štetno i opasno. To nije medijski sadržaj koji u ovom trenutku treba promovisati zato što to deluje na već uznemirenu i potresenu populaciju. Gledam ljude koji počnu da pričaju o toj tragediji i rasplaču se, a nikakve direktne veze nemaju s njom. To ih pogađa zato što su ljudi, roditelji, slome se u trenutku. Zato smatram da ovako nešto ne može da ima bilo kakav pozitivan efekat", zaključuje sagovornica N1.
Ukoliko se osećate uznemireno zbog ovih događaja, razgovarajte sa nekim. Brojne institucije, udruženja i stručnjaci otvorili su svoje linije za decu i odrasle kojima je potrebna psihološka podrška. 
 
Institut za mentalno zdravlje u Beogradu: 063 8681757 i 063 8682217
 
Klinika za psihijatriju: 066 8300854
 
Društvo psihologa Srbije: psiholoskapodrskadps@gmail.com
 
Nadel - Nacionalna dečja linija: 116 111
 
Savetodavni telefon za roditelje: 0800 007 000
 
Centar za mentalno zdravlje: 011 361 2467
 
Pokret Nesalomivi: 0800 001 002
 
Centar Srce: 0800 300 303
 
Klinika Laza Lazarević, Nacionalna linija za pomoć adolescentima: 0800 309 309
  • Map

    10.05.2023 08:32
    A sto nije 25 pa da bude slet i urucivanje stafete ko pokojnom Tiletu
  • Sremac

    10.05.2023 07:56
    Sve mi je jasno
    Covek koji brani rijaliti "Zadrugu" i uporedjuje, i kaze da je "Survivor" i zadruga jedno te isto nema ni casti, ni obraza.Naprotiv,vredja krem Srpske i Hrvatske mladosti, koja je pokazala vitestvo,cast, postenje,intelektualnu velicinu bez ijednog ekscesa na bilo kojoj osnovi.Pre bi mogli da pokazu politicarima sta je etika i moral.
  • ocigleednooo

    10.05.2023 07:39
    jeee
    da ovi sns politicari, botovi, nac.frekv. i svi ostali dirigentovi uvlakaci usmeravaju oruzije i mrznju na sve koji ne podrzavaju njihovo patolosko misljenje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.