MUP o spiskovima "problematičnih učenika": Dve uprave slale dopis školama, u pitanju je propust

Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo je da su od njih potekli dopisi kojima se od škola traži da prave spiskove "problematične dece".
MUP o spiskovima "problematičnih učenika": Dve uprave slale dopis školama, u pitanju je propust
Foto: 021.rs
Državni sekretar u MUP-a Željko Brkić naveo je da su dve policijske uprave u Srbiji, preciznije u Užicu i Kikindi, poslale dopis školama u kojima se traži da se sastave spiskovi problematične i asocijalne dece koja su u riziku od nasilja, bilo kao žrtve ili da ga izvršavaju, i izvinio se građanima zbog toga.
"Nikakav nalog slične vrste nije došao od MUP-a… U samom tekstu dopisa vidi se da je on motivisan dobrim namerama, u pozadini je želja policijskih službenika da se učini sve da se podigne bezbednost učenika i nastavnog osoblja. U toj želji učinjen je nesmotren potez, traženo je da se dostave podaci za koje MUP nema ovlašćenja da ih pribavlja", naveo je Brkić.
On se izvinio svima koji se zbog ovakvog dopisa osećaju uznemireno.
 
"Od strane policijske uprave u Užicu i iz Kikinde došao je jedan dopis, dakle iz dve policijske uprave. U pitanju je dobra namera da se bezbednost škole unapredi. Učinjen je nesmotren potez", kaže državni sekretar.
 
Naglasio je da su ove dve policijske uprave samostalno i na svoju inicijativu poslale te dopise ali da iz MUP takav nalog nije došao.
 
Prvi sa ovom informacijom izašao je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije koji je objavio fotografiju dopisa, u kom se navodi da škole treba da pripreme "spisak učenika za koje procenjuju da su u riziku od nasilja, bilo da su oštećeni, odnosno žrtve ili izvršioci nasilja ili ispoljavaju asocijalno ponašanje".
 
"Navedene spiskove će, prilikom dolaska u škole, policijski službenici razmatrati zajedno sa relevantnim predstavnicima škola, kako bismo dogovarali dalje aktivnosti", navedno je u tom dokumentu, koji je potpisao v. d. načelnika PU Užice Milovan Knežević.
 
Dok su neke škole u Užicu potvrdile za medije da su dobile dopis, iz drugih škola u Srbiji slične informacije nisu stizale.
 
Iz Ministarstva prosvete za 021.rs naveli su da oni takav dopis nisu ni slali ni videli.
Prema saznanjima 021.rs, škole u Novom Sadu nisu dobile sličan dopis.
 
Iz Školske uprave Novi Sad za 021.rs su takođe naveli da nisu dobili takav dopis i podsetili da u Novom Sadu već 10 godina funkcioniše Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, te da se "na suzbijanju i prevenciji nasilja već radi".
 
Povodom vesti o "spiskovima problematičnih učenika" oglasili su se brojni psiholozi, pedagozi, udruženja i stručnjaci, koji su naveli da je reč ne samo o protivzakonitom, već o represivnom i kontraproduktivnom delovanju. 
  • NS

    11.05.2023 11:14
    Policija mora da saradjuje sa skolama. Ako je dopis i upucen nema potrebe za laganjem i izvinjavanjem. Eto sad nestao i Sloba Snajper sa nanogicom. Kakvo je to pravosudje i kakva ljudska prava za krimose i potencijalne krimose.



  • ***

    10.05.2023 14:22
    ***
    sta je ovde lose uradila policija , treba da se zna koja su deca problematicna i odmah da se skrene paznja roditeljima. Roditeljima kojim smeta da im se deca obelezavaju neka vaspitaju svoju decu, bolje oni sad da ih vaspitaju nego kroz 20 godina policija da ih vaspitava.
  • Joca

    10.05.2023 13:41
    "U pitanju je dobra namera da se bezbednost škole unapredi. "

    Ako je dobra namera, onda ništa. o.O

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.