Predsednica Evropskog parlamenta: Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji

Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i to je dobitna kombinacija i za EU i za regiju, poručila je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.
Predsednica Evropskog parlamenta: Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji
Foto: 021.rs

Ona je na Tviteru navela da je "put do članstva u EU moćan alat za reforme i za promene, koji će osigurati demokratiju, sigurnost i prosperitet".

Mecola je u tvitu objavila i video-poruku, u kojoj ističe kako je EU svesna da zemlje Zapadnog Balkana traže da se ubrza proces pridruživanja Uniji.

Ona je naglasila da je u procesu evrointegracija saradnja između zapadnobalkanskih zemalja "od kritične važnosti".

Mecola je poručila i da perspektiva članstva u EU služi kao snažan podsticaj za napredak u reformama, koje su ključne za poboljšanje upravljačke strukture, vladavinu prava i promociju medijskih sloboda.
 
Podsetivši da je u međuvremenu Bosna i Hercegovini dodeljen status kandidata za članstvo u EU, a da je građanima Kosova viznom liberalizacijom omogućeno da putuju u zemlje zoni Šengena, Mecola je sugerisala kako zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave usaglašavanje sa kriterijumima EU i da "naprave odlučne korake ka rešavanju bilateralnih nesuglasica".
 
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je, na početku sastanka o Mapi puta za Zapadni Balkan protiv ilegalne trgovine oružjem, poručio da će zajednički rad će "učiniti Evropu bezbednijom", a da to "postaje još važnije u izazovnim vremenima u kojima živimo".
"Kampanja prikupljanja oružja koju je pokrenula Vlada Srbije uz našu podršku, koja se odigrala odmah posle ova dva tragična događaja, pokazuje koliko je vredna i važna naša bezbednosna saradnja u doprinosu bezbednosti naših građana", navela je ocene Žozepa Borelja Spoljnopolitčka služba EU (EEAS).
  • Zika zivac

    17.05.2023 09:15
    Nista
    Obecanje ludom radovanje. Od koga ce nas braniti? Opet neke zvrcke,status kandidata sta to znaci,vise decenija smo kandidati i bicemo jos dok se EU ne raspadne,onda je kasno. Srbija nije u evropi ona je fiktivna iluzija fantazija. Putuj evropo ratuj radi sta hoces samo prestani da lazes i mazes. Dosta obecanja od raznih emissara kurira spremacica narocito lazljiviih placenika..
  • heraklit

    17.05.2023 06:45
    a
    jadni hejteri zgubidani pripadaju dnu dna ...
  • Sloba53

    17.05.2023 05:51
    Ali Evropa ne pripada zapadnom Balkanu , tačnije Srbiji koju vode radikali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.