Na pretresu u Senatu i o tekstu o Vučiću: Veruje se da je izveštavanje Njujork tajmsa kredibilno

U odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata održan je pretres posvećen proceni politike SAD prema Zapadnom Balkanu.
Na pretresu u Senatu i o tekstu o Vučiću: Veruje se da je izveštavanje Njujork tajmsa kredibilno
Foto: Pixabay
Na pretresu su svedočili Derek Šole, savetnik državnog sekretara i Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan, prenosi Glas Amerike.
Senatskim odborom predsedavao je Bob Menendez, demokratski senator iz Nju Džersija.
Menendez je naveo da su na Zapadnom Balkanu dve trećine zemalja u NATO, te da SAD moraju da iskoriste ovaj momenat da vide šta će biti sa zemljama na koje Rusija i dalje ima uticaj.
 
"Kosovo mora da iskoristi ovu mogućnost da sa zapadnim partnerima ide napred", naveo je Menendez uz konstataciju da ne zna "da li imamo partnere u ovome".
 
On je dodao da su se Beograd i Priština u februaru dogovorili o sporazumu, nakon čega je, po njegovim rečima, predsednik Srbije rekao da se ne slaže sa sporazumom i da ne priznaje nezavisnost Kosova.
 
"Vučić i dalje ima nacionalistički srpski narativ", naveo je Menendez i dodao da on želi Veliku Srbiju kao što i Putin želi veliku Rusiju. Dodaje da Vučić ima veze sa Putinom, da je išao na trgovinske pregovore i da ne uvodi sankcije Rusiji.
 
"Vidim pritisak na Kosovo da se osnuje ZSO, a kao da nema pritiska na Beograd. Vidim malo pritiska na lidera koga je Njujork tajms povezao sa kriminalnim bandama", naveo je Menendez.
 
"Ako Srbija misli da se uključi u EU, moraće da postane energetski nezavisna od Rusije“, dodao je. 
 
Na pitanje Menendeza savetniku državnog sekretara Dereku Šoleu o tekstu o Vučiću u Njujork tajmsu i da li može da se razgovara sa partnerom sa takvom pozadinom, Šole je rekao da administracija veruje da je izveštavanje Njujork tajmsa kredibilno, ali da ne može da govori o detaljima iz članka.
 
Na pitanje kakve su šanse je Srbija kredibilan partner imajući u vidu obelodanjene podatke, Šole je odgovorio: "To moramo da testiramo. Oči su nam otvorene, pozivamo predsednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti, i uveli sankcije mnogima u regionu."
 
On je dodao je da je svestan da svuda u regionu ima korupcije i da je ona glavna prepreka integracijama regiona.
 
"Uveli smo sankcije mnogim ljudima i regionu, i to ne samo u jednom delu, nego po celom regionu gde se korupcija pojavljuje", naveo je Šole.
Vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koristi za širenje straha kriminalne bande kojoj je dozvolio da postane virtuelna ruka države, objavio je američki Njujork tajms.
 
U dugačkom, oštrom tekstu "Predsednik, fudbalski huligani i 'Kuća užasa' podzemlja", o vezama kriminalnog klana Veljka Belivuka sa srpskim državnim vrhom, američki list je naveo da u Srbiji postoji "siva zona između države i mafije".
 
List navodi da bi "gangsterizam koji je procvetao pod Vučićem, zajedno sa periodičnim pretnjama Srbije da će 'zaštititi' etničke Srbe u drugim delovima regiona", mogao da podrije mir koji je na Balkanu uspostavljen 1995. godine.
 
Opširnije možete čitati OVDE.
  • Skoro kao strateg

    19.05.2023 01:53
    @G pen
    Nažalost - to se moglo desiti staroj, Carskoj i Mladoj Sovjetskoj Rusiji da im Balkan na trenutke ne bude prioritet ali savremenoj Rusiji - nemoguće.
    Dokle god na Balkanu ima nestabilnosti Rusija profitira. Dokle god je Balkan trustno područje EU, pa samim tim i NATO i USA moraju da se bave i troše Balkanom.
    To je prosta i jednostavna logika.
    Iz tog razloga se sada Americi žuri da reši Kosmet pre početka pregovora za kraj rata u Ukrajini čime bi uz izbijanje uticaja Rusije na nestabilnost Balkana dodatno Rusiji izbili značajne argumente za mirovne pregovore.
    To nema veze sa ljubavi, religijom, ljubavi prema nečijoj književnosti.
    To je - tako.
  • Rade

    19.05.2023 01:44
    Potrebna ozbiljnost
    NEBIH PODCENIO OD IZNETOG NISTA.
    U narednih 5 dana treba dati SAD odgovor. Hil ocigledno nije besposlen u Srbiji. Izgovoreno U odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata sasvim dovoljno za sve sto SAD traze u Srbiji i na Balkanu, pre svega Rusija, Kina, Kosovo, Prava manjina , Srpska Republika,Mediji , Ljudska prava, Kriminal. Zapravo Srbija u NATO, Demokratski procesi , pa tek razgovori o integrisanosti u EU i u vrednosti Zapada.
  • @Ivica

    18.05.2023 22:40
    Da li misliš na Irak, Afganistan i ostale zemlje kojima je US donela mir i prosperitet?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija