Vučić: Crna Gora i Srbija imaju svoje razlike, ali to ne sme biti prepreka za saradnju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Podgorici da će Crna Gora u Srbiji uvek imati "iskrenog prijatelja i dobrog partnera".
Vučić: Crna Gora i Srbija imaju svoje razlike, ali to ne sme biti prepreka za saradnju
Foto: 021.rs

On je novinarima ispred skupštine Crne Gore rekao da je Srbija želela da ukaže poštovanje narodu i građanima Crne Gore, i to koliko im je stalo i važno da u Crnoj Gori imaju istinskog partnera.

"Imamo neke razlike, ali to sme da bude prepreka u razvoju što je moguće bližih odnosa. Moramo stvari da radimo na racionalnom nivou i da se trudimo da ti odnosi budu što je bolji mogući", rekao je on nakon inauguracije crnogorskog predsednika Jakova Milatovića.

Vučić je rekao da je nekoliko puta razgovarao sa Milatovićem, a poslednji put nakon predsedničkih izbora.
 
Na pitanje kako je razumeo govor Milatovića, Vučić je rekao da ga je pažljivo slušao.
 
"I to što sam razumeo sačuvaću za sebe i politiku Srbije u narednom periodu. Jasno je da Crna Gora ostaje strateški opredeljena svojoj politici članstva u NATO-u. Mi svoj vojni položaj doživljavamo drugačije i želimo ljubomorno da sačuvamo našu vojnu neutralnost, želimo da sami brinemo o svom nebu i o svojoj zemlji. Takođe, nešto su nam drugačije nijansirane poruke oko nekih događaja u svetu, ali to ne menja i ne smije da promeni naš izrazito prijateljski stav prema Crnoj Gori. Mi poštujemo, to je izbor građana Crne Gore", poručio je Vučić.
 
Odgovarajući na pitanje kada će Milatović doći u Beograd, Vučić je rekao da pretpostavlja da će novi predsednik Crne Gore prvo posetiti Brisel, "ali je uvek dobrodošao u Beogradu".
 
Poruka ovog skupa u regionalnom smislu je, ocenjuje Vučić, da mora da se razgovara, sarađuje i da države treba da se trude da bez obzira na sve razlike grade bolje odnose.
 
"Mislim da je važno da svi razumemo potrebe i razlike među nama. Ako ništa, kada ih razumemo da ih poštujemo i to je sve. Ovo je nešto što je ključna poruka. Nadam se daljem unapređenju odnosa, ne samo Srbije i Crne Gore već i svih nas u celom regionu", dodao je on.
 
Istakao je da je svaki napredak u bilo kojoj sferi društvenog života za Srbiju od izuzetnog značaja.
 
"Ja sam razumeo i predsednika Milatovića da želi jačanje ekonomskih veza, da je ekonomija od izuzetnog značaja. I jedni i drugi se nalazimo an evropskom putu. Imamo razlike, ali ne smeju da budu prepreka u razvoju naših prijateljskih odnosa. Ja bih se nekad, ali ne želeći da bilo koga uvredim, usudio da kažem i bratskih odnosa, ali moramo stvari da razvijamo na racionalnom nivou", rekao je Vučić.
Poručio je da ne zna sa kim bi Srbija imala više dodirnih tačaka nego sa Crnom Gorom.
 
"Ne mogu da kažem da Crna Gora ne pokazuje poštovanje prema Srbiji. Da li smo presrećni zbog svake odluke Crne Gore, nismo i ne moramo da budemo. Uvek je bolje da pronalazite zajednički imenitelj na osnovu kojeg možete da sarađujete, a ne da sa lakoćom i nepodnošljivom lakoćom nalazite tačke razdora i tačke sukoba", zaključio je Vučić.
  • R49

    21.05.2023 07:04
    Glumci su umetnici, a ne...
    Nije vrdalama vešt glumac. Iz nekog neobjašnjivog razloga još niko mu u lice nije rekao da je oportunista, lažov, narcis, i čovek bez principa. To možda kod nekih stvara utisak da je vešt glumac, ali to je zabluda.
  • Moko

    20.05.2023 23:55
    3.Srbija
    Muka mi je i od "1.Srbije" (pozicija-SNS) i od "2.Srbije" (protivnici SNS). Za 1.je očigledno zašto, a i 2. ništa bolja:šta god Vučić bekne, oni - gotov je. Zaboga, znate li išta drugo, jel to suština; on gotov. Hoćete ga kao Obrenovića i Đinđića. Ništa novo; obična smo turska zaovstavština.
  • Plaćač poreza

    20.05.2023 21:33
    Gotov je. Vučić je izgubio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.