Novi Sad spada među najmlađe opštine, najstarije na istoku i jugu Srbije

Prosečna starost stanovništva Srbije iznosi 43,8 godina, s tim što su žene u proseku starije od muškaraca za oko tri godine (prosečna starost žena je 45,2 godine, a muškaraca 42,4 godine).
Novi Sad spada među najmlađe opštine, najstarije na istoku i jugu Srbije
Foto: Pixabay
U odnosu na Popis 2011, prosečna starost povećana je za oko jednu i po godinu, navodi se u rezultatima Popisa stanovništva 2022. koje je objavio Republički zavod za statistiku.
Posmatrajući po opštinama, najveći prosečna starost stanovništva beleži se u istočnom i južnom delu Srbije.
Više od 50 godina u proseku, prema rezultatima popisa iz oktobra 2022. godine, imaju stanovnici Kučeva, Žagubice, Negotina, Rekovca, Svrljiga, Babušnice i Crne Trave.
 
 
Foto: Republički zavod za statistiku
 
S druge strane, "najmlađe" opštine su raspoređene u Vojvodini, Beogradu, Raškom okrugu i na samom jugu Srbije.
 
Reč je o opštinama čiji je prosek godina stanovništva manji od 40 godina, a to su Žabalj, Novi Sad, beogradske opštine Palilula, Zvezdara i Surčin, te Sjenica, Tutin, Novi Pazar, ali i Bujanovac i Preševo.
  • V

    28.05.2023 10:46
    Centralizacija svega u BG i NS je ubila Srbiju.
    Realno sve je u BG.
    NS ce takodje propasti kroz koju deceniju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija