Ministarstva daju desetine miliona evra za konsultante, neki od projekata nikad se ne ostvare

U poslednjih deset godina Ministarstvo prosvete platilo je preko 16 miliona evra za savete stranih eksperata o modernizaciji školstva i nauke, saznaje Pištaljka.
Ministarstva daju desetine miliona evra za konsultante, neki od projekata nikad se ne ostvare
Foto: Pixabay

Kako navodi Pištaljka, strani eksperti bili su angažovani na reformama predškolskog obrazovanja, državne mature, srednjeg stručnog obrazovanja, sistema kvalifikacija, ali i na unapređenju inovacija i projektu energetske efikasnosti u javnim zgradama, navodi se u dokumentima Ministarstva prosvete.

Budući da su strani konsultanti plaćani uglavnom iz donacija Evropske unije ili iz kredita Svetske banke, Ministarstvo prosvete za njih nije sprovodilo javne nabavke već su ih za potrebe ministarstva izabrali donatori i kreditori.

Pištaljka je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatražila podatke o angažovanju inostranih konsultanata u poslednjih deset godina od svih ministarstava i Vlade. Po podacima koje su dobili, za razne modernizacije i reforme plaćeno je najmanje 53 miliona evra. Zbir nije konačan, budući da Vlada i Ministarstvo zaštite životne sredine nisu dostavili podatke.
 
Dva ministarstva čak tvrde i da nemaju podatke o svim konsultantima koji su sprovodili reforme u njihovim resorima. Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo privrede naveli su da podatke o honorarima konsultanata angažovanih na IPA projektima Evropske unije ne poseduju.
 
Kako piše Pištaljka, zbog pristupanja Evropskoj uniji Srbija je preuzela obavezu da uskladi nazive i nivoe svršenog obrazovanja – kvalifikacije – sa evropskim. Da bi se to sprovelo, Evropska unija donirala je 1,4 miliona evra iz pretpristupnih fondova "IBF"-u. Projektom je upravljao Slovenac Elido Bandelj kome je, kao individualnom konsultantu, Srbija u odvojenom postupku platila još 8.000 evra "za izradu komparativne studije".
 
Kao rezultat ovog projekta Srbija je dobila novu instituciju – Agenciju za kvalifikacije – koja ima dvadeset jednu nadležnost, sa ciljem da ispravno formuliše titule po stepenu obrazovanja. Agencija ima godišnji budžet od preko 180 miliona dinara i 40 zaposlenih.
 
Od svih konsultanata Ministarstva prosvete, najviše novca je dobila multinacionalna korporacija "Development Alternatives Incorporated Global" koja za četiri miliona evra sprovodi reformu državne mature. Pištaljka je pisala da se, uprkos uloženim milionima, i posle više godina trajanja projekta i dalje ne zna kako će matura izgledati.
 
Ova kompanija, za koju je ranije radila i premijerka Ana Brnabić, preko svoje kancelarije iz Londona savetovala je i Ministarstvo energetike u vezi sa akcionim planom za energetsku efikasnost. Za to je plaćena 1,7 miliona evra.
 
Ministarstvo energetike, po podacima koje nam je dostavilo, ukupno je koristilo savete inostranih kompanija vredne više od 26 miliona evra. Stranci su u Srbiji razvijali tržište biomase, katastar rudarskog otpada i minihidroelektrana, uz njihove savete delili su se krediti za energetsku efikasnost i učestvovali su u rekonstrukciji toplana. 
Pištaljka je pisala da je među stranim konsultantima i nemačka firma "Fihtner", problematičnog kredibiliteta za koju je utvrđeno da je učestvovala u korupciji u Kongu. Konsultante nije biralo samo Ministarstvo energetike, već ih je "u ime i za račun" ministarstva, izabrala Nemačka razvojna banka.
 
Opširnije na portalu Pištaljka.
  • Sabahudin

    28.05.2023 22:10
    Omerović
    Donacije i postoje da bi se u većoj meri vratile onima koji su ih dali onima kojima ih treba dati. EU ujdurma...
  • Gavril

    28.05.2023 19:49
    Skup protiv nasilja režima. Petak 02.06. Beograd.
  • Milos

    28.05.2023 18:50
    Pa se pitate
    E narode pa se pitate kako i zasto nam je ovakvo obrazovanje i sve ostalo pa nece nas savetovati da nam bude bolje nego da nas uniste obrazovanje jer je najmeksa drustvena pora kada to uniste sve su zavrsili
    Ostalo ce mo sami

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija