BIRN: Hapšenja kao novi način Beograda da disciplinuje kosovske Srbe?

Hapšenje četvorice Srba sa severa Kosova, od kojih su neki bivši policajci koji su učestvovali u borbi protiv kriminala, politički je motivisano, prenosi BIRN.
BIRN: Hapšenja kao novi način Beograda da disciplinuje kosovske Srbe?
Foto: Beta/AP
Da je politički motivisano dešavanje tvrde porodice i advokati, a BIRN je naveo da ih MUP Srbije optužuje za pozivanje na rušenje ustavnog poretka i nasilje nad sunarodnicima.
Trojica od četvorice uhapšenih u međuvremeno su puštena iz pritvora u Beogradu.
Srbija već 10 godina – od potpisivanja Briselskog sporazuma – nema mogućnost da sprovodi svoj Ustav na severu Kosova, a većinski srpske opštine su integrisane u kosovski pravosudni sistem.
 
Kako vlast nema zakonske mehanizme da hapsi na Kosovu, ona to čini u Srbiji, čekajući sunarodnike iz pokrajine da zgaze na administrativnu liniju u potrebi da se u "matici" vide sa rodbinom, odu do lekara ili završe neke poslove, što se desilo trojici osumnjičenih u ovom postupku, piše BIRN.
 
Trojica osumnjičenih su van domašaja organa Republike Srbije, jer nisu napuštali teritoriju Kosova, a jedan je sam otišao u policiju kada je čuo da je protiv njega podneta krivična prijava.
 
U krivičnoj prijavi koju je, kako BIRN saznaje, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 11. aprila ove godine podnela Služba za borbu protiv terorizma MUP Srbije piše da su osumnjičeni stvorili grupu i skupljali obaveštajne podatke o Srbima sa severa Kosova i davali ih kosovskim bezbednosnim strukturama s ciljem ugrožavanja ustavnog poretka Republike Srbije.
 
Terete se da su učestvovali u paljenju automobila koji su u vlasništvu Srba sa severa Kosova, kao i da su delili letke kojima su pozivali Srbe da uzmu kosovska dokumenta i izađu na lokalne izbore u severnim opštinama 23. aprila.
 
Slučaj protiv sedmorice osumnjičenih, kako BIRN saznaje od njihovih branilaca, treba da potvrdi devet svedoka sa Kosova, koji su, inače, ovaj slučaj telefonom i prijavili srpskoj policiji. 
 
Do sada je navode potvrdio samo jedan svedok, dok su ostali ili odbili da svedoče ili se nisu pojavili u tužilaštvu u terminu zakazanom za davanje iskaza.
Jedini dokaz, uz iskaze svedoka, jeste letak na kom piše: "Promenite tablice, uzmite lična dokumenta i izađite na izbore ili se vratite u Srbiju. Ako ne želite da budete u kosovskim institucijama, napustite Kosovo. Marš u Srbiju".
 
Svi privedeni su negirali dela koja im se stavljaju na teret. 
 
Dok se u prijavi tvrdi da su se udružili u grupu radi rušenja ustavnog poretka, oni kažu da se ne poznaju ili da se znaju samo iz viđenja, navodi BIRN.
  • zztop

    29.05.2023 18:40
    Pa to je naredio precednik svih građana , al znamo kojima više naginje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.