Brojne reakcije na dešavanja na severu Kosova: Velika potreba za deeskalacijom sukoba

Nakon sukoba na severu Kosova i informacijama o povređenima krenule su da stižu brojne reakcije na novonastale tenzije.
Brojne reakcije na dešavanja na severu Kosova: Velika potreba za deeskalacijom sukoba
Foto: Beta/AP
Kosovska policija bacila je jutros suzavac na zaposlene u opštini Zvečan koji su u više navrata pokušali da uđu u tu zgradu, a koje je prethodno KFOR propustio da prođu.
Došlo je i do sukoba građana srpske nacionalnosti sa KFOR-om i kosovskom policijom.  
 
Više od 53 osobe je u sukobima povređeno i na strani KFOR-a i na strani građana u Zvečanu.
Vjosa Osmani: Ilegalne srpske strukture napale Kosovsku policiju
 
"Ilegalne srpske strukture, pretvorene u kriminalne bande, napale su Kosovsku policiju, pripadnike KFOR-a i novinare", rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani povodom novih tenzija na severu Kosova.
 
Ona je na svom Tviter nalogu napisala da te "neprihvatljive akte nasilja" treba da osude svi.
 
"Oni koji sprovode naređenja srpskog predsednika Aleksandra Vučića kako bi destabilizovali sever Kosova, moraju biti privedeni pravdi", napisala je Osmani.
 
NATO: Oštro osuđujemo napade na vojnike Kfora na severu Kosova 
 
NATO je saopštio da oštro osuđuje ničim izazvane i potpuno neprihvatljive napade na vojnike misije Kfor na severu Kosova i pozvao sve strane da se uzdrže od poteza koji pojačavaju tenzije.
 
Portparolka NATO-a Oana Lungesku navela je u pisanoj izjavi da je više vojnika KFOR-a povređeno u tim napadima i da nasilje "mora odmah prestati".
 
"Pozivamo sve strane da se uzdrže od poteza koji dodatno rasplamsavaju tenzije i da se uključe u dijalog. KFOR će preduzeti sve neophodne radnje kako bi održao bezbedno i sigurno okruženje i nastavlja da deluje nepristrasno, u skladu sa mandatom dobijenim na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", dodala je Lungesku.
 
Šunjog (EU) oštro osudio nasilne akcije na severu Kosova protiv pripadnika KFOR-a
 
Šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Šunjog oštro je osudio nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu protiv vojnika KFOR-a, te ponovo pozvao na smanjenje tenzija.
 
"EU na Kosovu oštro osuđuje nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva, protiv vojnika mirovnih snaga KFOR-a", napisao je Šunjog na Tviteru.
 
Dodao je da EU ponavlja poziv na hitan prekid nasilja i smanjenje tenzija.
 
Napade na pripadnike mirovnih snaga na Kosovu osudili su i ambasadori zemalja Kvinte akreditovani na Kosovu.
 
Hovenir: Preduzeti neophodne mere za deeskalaciju situacije na severu Kosova
 
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da moraju biti preduzete "neophodne mere" za deeskalaciju situacije na Severu i zatražio punu primenu sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.
 
"Zatražili od premijera Kosova Aljbina Kurtija da preduzme neophodne korake da obezbedi deeskalaciju situacije", rekao je on posle sastank sa ostalim ambasadorima Kvinte, šefom kancelarije EU i Kurtijem.
 
On je ponovio da izabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu Kosova "ne moraju svakako da rade u opštinskim objektima".
 
"Ono što mogu da kažem u ime SAD je da smatramo da nije neophodno da izabrani gradonačelnici opština na severu svakodnevno dolaze u ove opštinske objekte i predlažemo da se to privremeno ne radi", kazao je on.
 
Nije želeo da komentariše stavove premijera Kosova, već je govorio samo o stavu SAD.
 
"Nisam u poziciji da im kažem šta će biti sutra. Mogu da kažem ono čemu se nadamo da će se desiti sutra, a to je da se postigne deeskalacija situacije", kazao je ambsador SAD na Kosovu.
 
Naveo je da "građani Kosova, posebno oni na severu, mogu da žive i rade u normalnim uslovima", a kako je ukazao,  gradonačelnici opština moraju da obavljaju poslove pod normalnim uslovima".
 
"Veoma je važno da se nastavi puna primena sporazuma na putu normalizacije odnosa", kazao je američki ambasador.
 
On je osudio napade na privatnu imovinu, na vozila KFOR-a, policiju i medije.
 
"Protest mora biti miran, dok napadi na privatnu imovinu i pretnje nisu odgovarajući oblici odgovora", rekao je Hovenijer.
Lavrov: Situacija na Kosovu alarmantna, može se desiti velika eksplozija
 
Situacija na Kosovu je alarmantna, može se desiti velika eksplozija u centru Evrope, rekao je novinarima u Keniji ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
 
"Prekršili su sve principe Helsinške povelje i drugih dokumenata OEBS-a. Situacija je alarmantna, ali Zapad je krenuo putem totalnog potčinjavanja svih koji na bilo koji način iznose svoje mišljenje", naglasio je Lavrov, prenosi RTS.
 
Kosovska policija bacila je jutros suzavac na zaposlene u opštini Zvečan koji su u više navrata pokušali da uđu u tu zgradu, a koje je prethodno KFOR propustio da prođu.
 
Došlo je i do sukoba građana srpske nacionalnosti sa KFOR-om i kosovskom policijom.  Kako javlja dopisnik RTS-a, ima povređenih i na strani Kfora i na strani građana u Zvečanu.
 
Jedan od Srba je teže povređen, rekao je sekretar Ministarsva odbrane Nemanja Starović.
  • Лиманац

    30.05.2023 11:22
    @Миодраг
    Није то никакав „ћирилички Лиманац”. То је онај што стално покушава да се инфилтрира под мојим именом и пише небулозе.

    Нажалост, камен спотицања су му правопис, употреба малог и великог слова и знакови интерпункције.

    Свако добро, Миодраже!
  • Нс бој

    30.05.2023 07:47
    Пропаст српске националне политике снс на КиМ.Не знам више ко им верује,на коју фору убеде било кога другачије.Људи само гледајте шта раде а не шта причају.
  • Maroder

    30.05.2023 07:41
    @ B sta kaze prorocanstvo za nas u Vojvodini? hocemo li mnogo da platimo, mislim kad dodju vasi? Savez sa Republikom Srpskom i C.Gorom? Kakav bi to cirkus bio..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.