Kirbi: Dobrobit građana nije prioritet ni Kurtija ni Vučića, EU i SAD bez strpljenja za smicalice

Bivši američki ambasador u Srbiji Majk Kirbi izjavio je da nije iznenađen novom krizom na Kosovu i ocenio je da "dobrobit stanovništva nije dominantni faktor u razmišljanju ni Kurtija ni Vučića".
Kirbi je poručio da EU i SAD "nemaju strpljenja da beskonačno trpe smicalice Prištine i Beograda".
"Sa žaljenjem moram da kažem da nisam iznenađen novom krizom i nasiljem na severu Kosova", rekao je Kirbi za Glas Amerike (VOA), ocenivši da su Srbi bojkotom lokalnih izbora u aprilu preuzeli da pobede političari koji predstavljaju etničke Albance koji su "dobili većinu glasova, ali ne i većinsku podršku".
Kirbi je ocenio da se kosovski premijer Aljbin Kurti ponaša kao da veruje da u rukama ima snažne adute.
 
"Posmatrajući sa površine, deluje da je Kurti pokretačka snaga sukoba i izgleda kao da je nezainteresovan za bilo kakve ustupke srpskoj manjini na Kosovu, zvaničnom Beogradu i Vučiću", rekao je Kirbi, ističući da "Kurtijeve pristalice podržavaju njegovu tvrdokornost".
 
Kirbi je ukazao da "Vučiću ne prijaju Kurtijevi postupci" i da mu je "upravo sada potrebna pomoć".
 
"Nakon slučajeva masovnih ubistava u zemlji Vučić se našao pod snažnim pritiskom desetina hiljada građana širom zemlje, koji na gradskim ulicama protestuju protiv nasilja koje godinama muči Srbiju. Tako da su Kurtijevi postupci Vučiću pružili priliku da građane pokuša da odvrati od tih unutrašnjih problema okretanjem ka navodnoj zaštiti Srba na Kosovu i protiv akcija albanskih vlasti na severu Kosova", naveo je bivši američki ambasador u Srbiji.
 
Kirbi je konstatovao da "dobrobit stanovništva na severu Kosova nije dominantni faktor u razmišljanju ni Kurtija ni Vučića".
Ističući da je premijer Kosova pod sve većim pritiskom da postigne sporazum sa Beogradom, Kirbi je rekao kako veruje da Kurti Vašingtonu i Briselu "želi da pokaže da, unutar zemlje, uživa snažnu domaću podršku za politiku nepopustljivosti" i da u tom kontekstu treba tumačiti potez gradonačelnika iz njegove stranke.
 
On je naglasio da, s obzirom na rat u Ukrajini, "Evropska unija i Sjedinjene Države nemaju strpljenja da beskonačno trpe smicalice Prištine i Beograda".
 
"Novčana pomoć za Kosovo mogla bi se smanjiti ako Kurti bude preterivao. A građanima Kosova potrebna je naša pomoć", ukazao je američki diplomata. 
  • Dragi

    30.05.2023 11:07
    Kosovo Kirbi
    Dokle ćete da mrsite .uda i pravite probleme po svetu vreme je da viodite "svoju zemlju"koju ste oteli od indjanaca nemoze svet da vas više trpi dojadili ste i Bogu i narodu koju dobrobit građani mogu od vas da očekuju nudite samo đavolske usluge laži i prevare nikakvi ljudi niste

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.