Sindikati RTS organizovali štrajk upozorenja, traže poboljšanje položaja

Sindikati Radio televizije Srbije (RTS), danas su, tokom štrajka upozorenje zatražili da zaposlenim bude omoguće dostojanstven rad i bolji ekonomski i socijalni položaj.
Sindikati RTS organizovali štrajk upozorenja, traže poboljšanje položaja
Foto: 021.rs
Štrajk su organizovali Sindikat RTS Nezavisnost i Nezavisni strukovni sindikat RTV i filmskih radnika Srbije u cilju zaštite radnih i profesionalnih prava, prenelo je Udruženje novinara Srbije.
Do štrajka je, kako su obrazložili predstavnici sindikata, došlo zato što je bilo nemoguće ostvariti socijalni dijalog.
Naveli su i da su ignorisani zahtevi sa protesta, koji je održan pre dva meseca. Iz ovih sindikata su tražili da se u RTS-u ispunjavaju obaveze iz kolektivnog ugovora kao i sve odredbe Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim medijskim servisima.
 
Naveli su i da je neophodno obezbediti transparentnost u radu javnog servisa, te zahtevali i da se zaposle mladi stručnjaci i honorarni saradniici u RTS.
 
Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Čedanka Andrić je navela da je javni medijski servis opšte dobro Srbije i tako treba da bude tretiran.
 
"Ne može se desiti da se u takvoj instituciji krše kolektivni ugovor i zakon, a zaposlenima umanjuju prava", rekla je ona u holu RTS-a.
 
Pored boljeg socijalno-ekonomskog položaja, kako je kazala predsednica glavnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata filmskih i televizijskih radnika Ana Đurković, važan cilj je i dostojanstven rad.
 
Dodala je da iz sindikata ne nailaze na zatvorena vrata rukovodstva RTS-a, ali da se, kako je navela, pregovori odlažu bez ispunjenja zahteva.

Teme

RTS
  • Sindikat

    01.06.2023 20:46
    Nezavisni
    Samo udri po buraniji do kraja
  • Gost

    01.06.2023 18:49
    Evo vam pare
    Prvo ukinuti TV
    pretplati ili ti taksu na brojilo.Zatim omogućiti RTS u da živi od svog rada kako i vecina gradjana u privatnom sektoru .Ja ih ne gledam jel su režimska TV , žrelim im sve najgore , ako bog da da se ugase da nam sjaše sa grbače!
  • Prle

    01.06.2023 16:34
    Otpisani
    "Op-trt gevezenzajn!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija