Vučić nakon sastanaka u Moldaviji: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Moldaviji da je imao težak razgovor sa liderima Francuske i Nemačke o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu.
Vučić nakon sastanaka u Moldaviji: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na KiM
Foto: FoNet/AP
Posle zajedničkog sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, po okončanju samita Evropske političke zajednice, Vučić je naveo da je "istakao neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora".
"Istakao sam ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza", naveo je Vučić.
Dodao je da je ponovio pozicije Srbije "u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima".
 
Vučić je ranije danas u Moldaviji razgovarao o situaciji na Kosovu i sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.
 
On se sastao i sa liderima Češke i Mađarske i predsednicom Evropskog parlamemta Robertom Mecolom, posle brojnih sastanaka sa drugim liderima.
 
Vučić je na Instagramu napisao da je na marginama samita Evropske političke zajednice imao "odličan razgovor sa dobrim i iskrenim prijateljem Srbije", premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.
 
Naveo je da su razgovarali o "svim važnim pitanjima za dve zemlje" i da je Orbana "detaljno obavestio o situaciji na Kosovu i Metohiji".
 
Vučić je objavio da je sa premijerom Češke Petrom Fijalom razgovarao "o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, zabrinutosti za srpsku zajednicu i ozbiljno narušennim elementarnim pravima Srba od Prištine, ali i o pitanjima od značaja za dve zemlje, poput daljeg jačanja ekonomske i bilateralne saradnje".
 
"Zahvalio sam premijeru Češke na podršci koju pruža Srbiji na putu evrointegracija, kao i na spremnosti na dodatno jačanje odnosa između naših zemalja", naveo je Vučić.
 
Vučić je saopštio i da je sa predsednicom Evropskog parlamenta Mecolom razgovarao o situaciji na Kosovu i da ju je pozvao da poseti Srbiju.
 
Predsednik Srbije je prethodno razgovarao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, kao i sa liderima Poljske, Holandije, Albanije, Luksemburga, Austrije, Grčke, Crne Gore, Severne Makedonije i sa srpskom članicom Predsedništva Bosne i Hercegovine.
 
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Kišinjevu, na Samitu Evropske političke zajednice, da su Pariz i Berlin kao rešenje za krizu na severu Kosova predložili brzo održavanje novih izbora.
 
Makron je rekao da se, sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, odvojeno sastao sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani, a zatim i zajedno sa njima.
 
Uz poziv na sprovođenje sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida, Makron je konstatovao da je do napetosti na severu Kosova došlo posle lokalnih izbora, održanih uz mali odziv glasača od tri odsto.
 
"Predložili smo da se što pre organizuju izbori u četiri opštine na severu, uz učešće Srba", izjavio je Makron.
 
On je dodao da će tim povodom visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj održati zaseban sastanak.
  • goran

    02.06.2023 09:29
    @nije moj predsednik
    U redu gospodine nije vaš , iako izabran ma znate i sami da vam ne stajem na muku , spominjući ubedljivost , ko je Vaš predsednik izgleda da ste ozbiljan čovek a ne zgubidan !
  • Banderaš

    02.06.2023 08:46
    Nadam se da će uskoro da kopa kanale i okopava kupus u Zabeli pa da mu ne bude teško,kao što se zali da su mu razgovori teški.
    Lopata je čudo od medicine.
  • Zanovetalo

    02.06.2023 08:42
    Dobro da je otisao
    Dao je rec da nece tamo ici,ali je ispalo ipak dobro.Sastao se i prodivanio sa najvecim herojem danasnjice,grandioznim Zelenskim.Kakva cast.Svakim danom sve vise prijatelja iz svetske "Elite".Cestitam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.