Vozači mogu da odahnu: Odložena primena strožih uslova na tehničkom pregledu

Vozači koji su strahovali da od 5. jula njihovi automobili neće proći tehnički pregled zbog strožih uslova koji bi od tog dana trebalo da se primenjuju - mogu da odahnu.
Vozači mogu da odahnu: Odložena primena strožih uslova na tehničkom pregledu
Foto: 021.rs
Ministarstvo sabraćaja je usvojilo izmene pravilnika koje su već stupile na snagu i rok za primenu određenih odredbi produžava se za dve godine, na 5. jul 2025. Ali, ovo nisu jedine novosti koje donosi novi pravilnik, navodi N1.
Ispravan rad katalizatora i određeni zahtevi kod merenja takozvane ovalnosti kočnica još dve godine neće biti uslov za uspešan "prolaz" tehničkog pregleda.
Ovim, praktično, vozači dobijaju još dve godine vremena da "stanje" svojih automobila usaglase sa odredbama koje zahteva izmenjeni pravilnik.
 
Naime, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture doneo je Pravilnik o izmenama Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji je već objavljen u Službenom glasniku, čime je i stupio na snagu.
 
"Katalizatore vozači i sada treba da poseduju, kada je reč o vozilima sa motorima Euro 4 pa nadalje. Taj katalizator, međutim, mora da bude ispravan, jer u slučaju da je neispravan - to će za dve godine biti uslov za vraćanje automobila sa tehničkog pregleda", objašnajva za portal N1 Vlada Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda NATEP.
 
Na tehničkim pregledima se, kaže, ne gleda posedovanje katalizatora, već se radi analiza izduvnog gasa. A rezultati te analize kod neispravnog katalizatora neće biti dobri. To i dalje neće biti razlog za vraćanje vozila sa tehničkog pregleda, sve do 5. jula 2025. godine što je novi rok za primenu ove odredbe pomenutog pravilnika.
 
Kada je reč o ovalnosti kočnica, sagovornik N1 pojašnjava da je tu reč o takozvanoj neujednačenosti kočione sile po obodu točka. Ta neujednačenost sile kočenja se meri na tehničkom pregledu i po novim odredbama pravilnika ne sme da bude veća od 20 odsto za automobile, odnosno 30 odsto za teretna vozila i autobuse. Te odredbe se takođe primenjuju od 5. jula 2025.
 
"Do sada smo ovalnost merili na jedan način. Za protekle dve godine utvrdili smo da naš metod merenja ovalnosti nije najbolji i da pregledač na tehničkom pregledu ima uticaj na njega. Naime, ako vam noga nije mirna na kočnici – to će povećati i ovalnost. Sada je u saradnji za Mašinskim fakultetom i pregledom evropske regulative i prakse izmenjen obrazac merenja. Cilj je da merenje bude preciznije, da se izbaci uticaj kontrolora na merenje ovalnosti", navodi Marinković.
 
Najjednostavnije rečeno - velika neujednačenost kočione sile po obodu točka znači da su vam krivi diskovi ili doboši.
 
Za vozače se, ponavlja isti sagovornik, ništa ne menja tokom dve naredne godine.
 
Međutim, za firme koje rade tehničke preglede se menja.
 
"Tehnički pregledi imaju rok od jedne godine da pređe sa starog na novi način merenja ovalnosti kočnica. Dakle, godinu dana će se na tehničkim pregledima ovalnost meriti na dosadašnji način, a godinu dana na novi način propisan ovim izmenama pravilnika. Ni tokom prve, ni tokom druge godine vozila neće biti vraćana sa tehničkog pregleda ukoliko ne zadovoljavaju propisane parametre koji počinju da važe tek od 5. jula 2025. godine. Dakle, za vozače se ništa ne menja, osim što bi trebalo da obrate pažnju na ono što im se kaže na tehničkom pregledu, jer će im vozilo od 5. jula 2025, ako to ne isprave, biti isključeno iz saobraćaja", ukazuje Marinković.
Podseća da će se naredne dve godine podaci sa tehničkih pregleda slivati u centralnu bazu - Centralni informacioni sistem tehničkih pregleda CISTEP, pri Agenciji za bezbednost saobraćaja. CISTEP će, kako ističe, dosta pomoći u jasnom definisanju veličine bilo kog problema.
 
Izmenom ovog pravilnika, inače, pomeren je još jedan rok - onaj koji se odnosi na kontrolu pritiska i kontrolnih priključaka na pneumatskoj kočionoj instalaciji kod teretnih vozila i autobusa - takođe na 5. jul 2025. godine.
  • Mile

    15.06.2023 17:52
    Sta vise hoćete od ovog naroda. Da ima novca svako bi vozio nov auto. Ovo sa kočnicama je ludilo to nema ni u Nemačkoj niti bilo kojoj zemlji. Hoćete da niko ne može da prođe sa starijim autom a većina ih je takvih.
  • Zidar

    15.06.2023 11:38
    Znači
    Još 2 godine trovanja cele nacije zbog predizbornog šlihtanja bezobraznoj sirotinji....
  • Drage Komsije

    15.06.2023 11:12
    Komsije
    Ovde jedan predlaze da se mere izduvni gasovi a da se ne meri ovalnost kocnica, pa zar nije bitnija bezbednost u saobraćaju :D ?

    Šta je sa mozgovima mojim sugrađana, štaaaa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.