Prvi dan velikog testa za male maturante: Pred đacima 20 pitanja iz maternjeg jezika

Testom iz srpskog jezika danas počinje "mala matura" - završni ispit za sve male maturante u Srbiji.
Prvi dan velikog testa za male maturante: Pred đacima 20 pitanja iz maternjeg jezika
Foto: Pixabay
Ispit počinje u 9 sati, a na raspolaganju imaju 120 minuta da odgovore na 20 pitanja iz maternjeg jezika.
Dan kasnije đaci će rešavati zadatke iz matematike, dok je u petak (23. juna), predviđen treći test gde će polagati jedan od pet ponuđenih predmeta - istorija, geografija, fizika, hemija, biologije. Najviše đaka opredelilo se da na trećem testu polažu biologiju - 38 odsto, geografiju - 29 odsto, istoriju - 16 odsto, hemiju - devet odsto i fiziku - osam odsto. 
 
U Ministarstvu prosvete kažu da će završni ispit polagati 66.970 učenika, a da u srednjim školama mesta ima za oko 75.800 đaka. U prvih 45 minuta od početka testiranja nije dozvoljeno napuštanje prostorije u kojoj se ispit polaže, kao ni poslednjih 15 minuta pred kraj.
 
Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 8 sati na portalu "Moja srednja škola" (www.mojasrednjaskola.gov.rs ), na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 25. i 26. juna.
Mala matura pripremana je uz posebne mere bezbednosti. Pripremu zadataka za završni ispit i štampanje testova radio je Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja.
 
Testovi su čuvani u posebnoj prostoriji pod video nadzorom. I ove godine najviše zadataka na završnom ispitu biće zatvorenog tipa, gde se od učenika očekuje da oboje kružić ispred tačnog odgovora od nekoliko ponuđenih. Testovi se pregledaju elektronski, a zadatke gde se od učenika očekuje da upišu tačne odgovore pregledaju nastavnici.
 
Distribucija testova školskim upravama obavljena je juče. Taj zadatak poveren je Pošti Srbije. U svakoj školskoj upravi jedna škola je odabrana da bude glavni punkt. Odatle su jutros direktori  preuzeli testove koje čuvaju u sefu do dolaska supervizora.
 
Konačni rezultati biće objavljeni 28. juna, nakon čega sledi popunjavanje liste želja - 29 i 30. juna. Konačni rezultati raspodele po školama biće objavljeni 3. jula.
Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. planirano je 75.853 mesta ukupno, navela je Vlada Srbije.
 
Za učenike osmog razreda beogradske osnovne škole "Vladislav Ribnikarˮ obezbeđeni su povoljniji uslovi sa ciljem da se svim učenicima omogući ravnopravni pristup mogućnostima za upis u srednju školu, piše u saopštenju.
  • A šta da vam rade

    21.06.2023 10:56
    Generacije 2006-07?
    Oni koji su 7 i 8. razred završavali po hibridnom modelu zbog covida(rodjeni 2006 i ‘07) imali su 5 predmeta na mešovitom testu. Sad im i velika matura preti. Pare onomad od države nisu dobili jer nisu imali 16 godina a sada ne dobijaju jer imaju više od 16 godina. Kad se ovi jednom pobune, ni roditelje neće štedeti. Potpuno smo upropastili i nemilosrdni smo prema dvema generacijama.
  • Majka

    20.06.2023 19:33
    Upis
    Osmake iz Ribnikara odmah u 3.beogradsku svezom il bezveze da se ne sekiraju !! A ostali polazite prijemni i ako ostane koje mesto za 3.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.