Berlin traži hitno objašnjenje Srbije zbog Gašićevih izjava o "zaštiti" ubice Olivera Ivanovića

Berlin je zatražio hitno objašnjenje srpskih vlasti povodom optužbi koje je na račun Nemačke izrekao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.
Berlin traži hitno objašnjenje Srbije zbog Gašićevih izjava o "zaštiti" ubice Olivera Ivanovića
Foto: 021.rs

Gašić je prethodno izjavio da se "ubica" Olivera Ivanovića nalazi "pod zaštitom" nemačkih organa, te da Berlin ne dostavlja tražene podatke Srbiji.

"Odlučno odbacujemo insinuacije da počinilac stoji pod zaštitom nemačkih organa", navodi jedan portparol nemačke Vlade u pisanom odgovoru na upit DW.

"Savezna Vlada nema saznanja o tome ko je ubio Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine i zamolila je srpsku Vladu da što je pre moguće razjasni optužbe srpskog ministra unutrašnjih poslova", dodaje se u odgovoru.
 
Iz Vlade u Berlinu nisu konkretno odgovorili na pitanja o tome da li bi optužbe mogle da imaju posledice po odnose dveju zemalja, kao ni šta je konkretno Srbija tražila i šta su nemačke službe prosledile povodom ubistva Ivanovića.
 
"Nemačka i Srbija tesno sarađuju na mnogim poljima koja nas povezuju", navodi se uopšteno u odgovoru.
 
U sredu (21. jun) je srpski ministar policije Bratislav Gašić (SNS) na sednici Skupštine naveo da srpski organi "tačno znaju ko je ubica" i dodao:
 
"I tražili smo od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke", rekao je Gašić.
 
Posle demantija koji je najpre stigao iz nemačke ambasade u Beogradu, Gašić je idućeg dana tvrdio da su njegove reči pogrešno prenete, to jest da nedostaje upitnik.
 
Prema novim Gašićevim tvrdnjama, on je samo pitao da li je "taj čovek" pod zaštitom nemačkih organa, premda je rečenica bila jasno formulisana kao izjavna i nigde se ne može prepoznati upitni ton.

"Smatra li on medije i sve nas (plus Nemce) za glupe i nepismene?", pita se u jednom komentaru glavni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm. Prema njegovom tumačenju, Gašić je nespretno optužio Nemačku maltene za "državni terorizam", a onda pokušao da se iskobelja iz situacije.

  • Liman

    26.06.2023 09:38
    Ko je nama ministar
    Ne traze samo Nemci nego valjda mi Srbi neka objasji balvan sta je mislio prvo svom narodu
    E moji botovi to vam je ministar hahahah pa i vi imate trabsfer blama od njigovih izjava
  • Neg

    25.06.2023 22:12
    Zinuo i keramičar
    Keramika je tvrda, a fugovanje je još tvrdje, najlakše je kupiti diplomu pa zasesti u ministarsku fotelju, što bi rekli i magarac ministar može biti pa što ne bi i jedan keramičar koji ne zna da se izražava niti reči u pravom značenju da koristi. Tuga!
  • Nikola

    25.06.2023 20:37
    Ma bio je ljut na nemce! Dobio drugu klasu plocica, pucale kad je lepio! Shvatite coveka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija