NALED o tome zašto nije dobro da bude vanrednih izbora: Usporiće rast BDP-a i do pet puta

Vanredni izbori na jesen mogli bi da uspore srpsku privredu i zakonodavne aktivnosti, jer je u izbornim godinama beležen pad stope privrednog rasta i do pet puta.
NALED o tome zašto nije dobro da bude vanrednih izbora: Usporiće rast BDP-a i do pet puta
Foto: 021.rs
To su pokazale analize NALED-a bazirane na podacima zvanične statistike.
NALED podseća da je od prethodnih izbora prošlo tek nešto više od godinu dana i da se već govori o novim, dok je od 2012. do 2022. u Srbiji bilo šest godina sa republičkim, parlamentarnim i predsedničkim izborima i pet godina bez izlaska na birališta.
Prosečna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u godinama bez izbora iznosila je 4,2 odsto i bila je i pet puta veća nego u godinama kada je izbora bilo 0,75 odsto, objavio je NALED.
 
"Očekujem da eventualno raspisivanje izbora neće imati većeg uticaja na performanse privrede, a u meri u kojoj taj uticaj bude postojao, da će biti blago negativan. S druge strane, lako su predvidivi efekti na donošenje zakona i aktivnost javne uprave", kazao je direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević.
 
Prema njegovim rečima, može se očekivati suspenzija donošenja zakona na oko šest meseci, pad intenziteta aktivnosti državne uprave u obavljanju svakodnevnih poslova i kratkotrajno povećanje javnih rashoda da bi se pridobili različiti segmenti biračkog tela.
 
"To za efekat može da ima i blagi stimulans privrednoj aktivnosti na kraći rok, i potencijalno izazov na duži rok, kada bude trebalo nadoknaditi sredstva koja su kao podrška kampanji usmerena na neproduktivne namene", naveo je on.
 
Vasiljević je ukazao i da je izostanak reformi poslovnog okruženja ono što je obeležilo 2022. koja je bila izborna godina, što smatra da je bila velika prоpuštena šansa, jer desetine dobrih inicijativa dugo čeka na usvajanje.
 
"Nadamo se da se takav scenario neće desiti i ove godine", istakao je Vasiljević.
 
Podsetio je da će NALED na jesen objaviti novi Regulatorni indeks Srbije (RIS), izveštaj koji meri kvalitet donošenja i sprovođenja propisa (stepen realizacije plana donošenja zakona, uključenost zainteresovanih strana, merenje i praćenje efekata zakona na privredu, sprovođenje propisa i drugo).
 
Vasiljević je naveo da je regulatorno okruženje u prethodnom RIS-u za 2021/22 dobilo ocenu 47 od maksimalnih 100, "što pokazuje da smo tek na pola puta od željenog standarda".
 
Jedan od najupečatljivijih podataka, kako je ocenio, jeste da je Vlada Srbije u 2021. imala u planu donošenje 397 zakona od čega je usvojeno 86, navedeno je u saopštenju.
 
"Iako je reč o tek petini ostvarenog cilja, to je bolji rezultat nego u 2020. koja je bila i izborna i kada je usvojeno tek 11 odsto planiranih zakona", kazao je on.
 
S druge stane, Vasiljević ne očekuje da će potencijalni izbori imati veći uticaj na planove privrede, jer se ne prave polazeći od izbornih ciklusa, koji su kod nas relativno nepredvidljivi.
Prema neposrednim svedočenjima investitora, dodao je on, politička stabilnost i predvidljivost su među najznačajnijim pozitivnim karakteristikama poslovnog okruženja.
 
"Kod privrednika ne opažam očekivanje da izbori, ako do njih dođe, niti donesu razrešenje ključnih neizvesnosti koje boje poslovno okruženje niti da dovedu u pitanje osnovne pravce ekonomske politike. Tako da ne bih rekao da su privrednici u iščekivanju oko toga da li će do izbora doći", naveo je Vasiljević.
 
Članovi NALED-a su, kako je podsetio, krajem prošle godine predstavili Vladi Srbije predlog 35 mera za unapređenje uslova poslovanja, koje smatraju prioritetnim za ubrzanje ekonomskog rasta, razvoj privrede i privlačenje investicija, veću efikasnost javne uprave, otvaranje radnih mesta i bolji standard građana. Ove mere nisu još realizovane.
 • Izbori moraju biti

  27.06.2023 17:31
  Moraju da budu vanredni izbori iz razloga da se narod izjasni o Francusko-Nemačkom planu za Kosovo ! Jer pred prošle izbore tog plana nije bilo i on nije bio tema, a sada Vučić drži celu Srbiju kao taoce. Hoće Vučić da sam odlučuje o nečemu što nije pitao narod Srbije, to mu neće proći ni po koju cenu. Zato mora biti parlamentarnih izbora što pre i da glasamo o Francusko-Nemačkom planu. Da čujemo ko šta od stranaka nudi, ko će da odbije plan , a ko neće !
 • Aleks

  27.06.2023 17:12
  Pa kako su izracunali da se usporava rast BND kad imamo izbore svake godine?! U odnosu na sta se usporava?!
 • @w

  27.06.2023 13:21
  još
  da pamet mo'š na klik dobiti , eto tebi radosti hehe!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija