Radonjić: U Srbiji se ništa neće promeniti kroz institucije, već samo na ulici

Profesor Filizofskog fakulteta u Beogradu Ognjen Radonjić izjavio je da u Srbiji nema promena kroz institucije, i da ova vlast ne može biti promenjena na izborima, već na ulici.
Poslanici Skupštine Srbije juče nisu izglasali smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, a Radonjić je za N1 rekao da to nije iznenađenje i da smo "još jednom shvatili da ovde nema promena kroz institucije".
"One (promene kroz institucije) ne mogu da se dese. Opet ću ponoviti, ova vlast se ne menja na izborima", rekao je Radonjić i dodao kako je aktuelni režim moguće smeniti samo na ulici.
Ocenio je da Srbija ima autoritarnu vlast i da je država postala partijski plen, i više nije servis za građane nego "batina za narod".
 
"Ovo je vojničko-mafijaška hijerarhijska struktura. Ne možete joj se suprotstaviti bez ozbiljne organizacije", poručio je Radonjić i dodao kako protesti "Srbija protiv nasilja" dosad nisu doneli konkretan politički proizvod, a to bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude zajednička politička platforma građana i stranaka koje su formalni organizatori protesta.
 
"Ovo će da traje, trebalo je racionalizovati energiju i preduzeti konkretne političke korake. Taj protest treba da ima jedan pokret u kom se nalaze građani i političke partije, da se politički artikuliše taj protest. Bojim se da se tu ništa ne dešava, važnije im je da se samopromovišu", kazao je.
 
Zbog toga je mišljenja da je tokom leta trebalo pauzirati proteste i razmisliti o konkretnoj političkoj akciji.
 
Radonjić je istakao i da u tom pokretu ne vidi stranke desnice, a da je razloge za to pokazalo i jučerašnje glasanje o smeni ministra Gašića.
 
"Je l' ćete sada da pravite koaliciju sa desničarima koje ova tema nije interesovala, niti ih interesuje? Mi moramo da budemo svesni koji je naš prostor delovanja", rekao je Radonjić.
Gost Novog dana zatražio je i od stranaka opozicije koje su tražile Gašićevu smenu da javno objave kojih osam poslanika nije glasalo za smenu ministra policije i koji su razlozi zašto juče nisu bili na radnom mestu.
 
Upitan o tome što je tokom skupštinske rasprave ministar Aleksandar Martinović prozvao opozicione poslanike koji nemaju decu, Radonjić je rekao da se pokazalo da predstavnici vlasti nisu samo "bezočni, nego su i glupi i primitivni".
 
"Posebno u uslovima kada su se desile dve velike tragedije gde su porodice ostale bez svoje dece. Šta vam to govori? Da onaj tvit sa tri glave, gde se sedam dana nakon tragedije ismevaju žrtvama, nije slučajnost, to je naša realnost", istakao je.
  • Sanja

    07.07.2023 20:57
    Ni ulica nam ništa dobro donela,uvek isplivaju najgori.
  • Anarhisti

    07.07.2023 19:36
    Samo recipročno je pošteno
    Anarhistički san
    Ne dajte im da sidju kako oni vama ne daju na most.
  • Koja

    06.07.2023 15:42
    Iskreno
    Jedva čekamo mi pošteni radni ljudi tu ulicu , brate 8 godina obećavate , a ono drž te me sad ću na ulicu...
    Smešni i jadni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija