"Pokušaj puča" i "prostački obračun" u Narodnoj stranci: Frontalni sukob Aleksića i Jeremića

Proteklih dana uzburkana je atmosfera u Narodnoj stranci, jednoj od najjačih opozicionih partija u Srbiji.
"Pokušaj puča" i "prostački obračun" u Narodnoj stranci: Frontalni sukob Aleksića i Jeremića
Foto: 021.rs
Jedan od lidera stranke Miroslav Aleksić smenjen je sa funkcije predsednika Izvršnog odbora. Osim toga, smenjena su još dva člana Predsedništva i izabrani su novi članovi, što sve daje prednost Vuku Jeremiću pred unutrastranačke izbore koji će se održati u oktobru.
Ovo je izazvalo razne reakcije.
 
Miroslav Aleksić je poručio da su događaji sa sednice odraz frontalnog sukoba između Jeremića i njega. 
 
"Posle ovog današnjeg Predsedništva mogu reći da, zato što ovo ne da nisam očekivao, ali zgranut sam načinom na koji se poneo deo rukovodstva stranke. To ne liči na jednu demokratsku stranku koja želi da bude drugačija od onoga što se gledamo u Srbiji", rekao je Aleksić za N1 odgovarajući na pitanje da li ovo sada predstavlja frontalni sukob Jeremića i njega.
Aleksić smatra da se dogodilo nešto neobično. Mimo dnevnog reda, rekao je Aleksić, predsednik Narodne stranke smenio je predsednika pokrajinskog odbora za Kosovo Žarka Ristića, zatim Lazara Paunovića predsednika omladine, potom je koptirao tri-četiri nova člana, da bi zatim kao dopunu na dnevni red stavio razrešenje predsednika i članova Izvršnog odbora.
 
"Da bi se to dogodilo potrebna je dvotrećinska većina i samo u posebnim slučajevima to može da radi Predsedništvo. Inače je u nadležnosti Glavnog odbora. To se dogodilo verovatno zato što 80 odsto odbora podržava da on na najavljenoj stranačkoj skupštini kandidujem za predsednika Narodne stranke", objasnio je Aleksić.
 
Vuk Jeremić se oglasio na društvenim mrežama.
 
"Iskustvo nam govori da posle svih naših unutrašnjih izazova, oni koji su od nas odlazili nisu ostvarivali rezultate kojima su se nadali, dok je Narodna stranka bivala sve jača. Siguran sam da će se Narodna stranka još jednom pokazati kao simbol političke doslednosti i poštovanja demokratije, kao i da ćemo sačuvati dostojanstvo, sabornost i jedinstvo, bez obzira na ishod Skupštine 22. oktobra 2023. godine", naveo je Jeremić.
 
Poslanik i potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković, koji je pre same sednice otvoreno stao na stranu Miroslava Aleksića, rekao je za Novu da je ono što se dogodilo na predsedništvu jako ružno.
 
"Vuk Jeremić je u stranci uradio ono za šta se zalažemo da ne postoji kao deo političke i pravne kulture. Dakle, na jedan ružan, prostački način se obračunao sa svima za koje veruje da nisu za njega, stvarajući neku fiktivnu većinu u predsedništvu. Međutim, to su gluposti, jer ovde nije pitanje ko ima većinu u predsedništvu niti u stranci, ovde je pitanje ko ima većinu i naklonost biračkog tela", rekao je Novaković za Novu. 
Novaković je poručio da Jeremić ne sme da postavi to pitanje, jer zna da je jedan od najnepopularnijih političara u Srbiji.
 
"Za razliku od Miroslava Aleksića koji je jedan od najpopularnijih političara i koji apsolutno ima kapacitet da preuzimajući Narodnu stranku napravi nemerljivo bolji rezultat nego Vuk Jeremić", dodao je Novaković.
 
Vladimir Gajić iz Narodne stranke, deleći vest sa Novakovićevom izjavom, objavio je da je deo članstvo "pokušao puč" i da je "dobio odgovor".
 
Na strani Vuka Jeremića je potpredsenica partije Sanda Rašković Ivić, koja je poručio da "ako je neko pokušao da pravi puč u stranci, to je bila jedna grupa koja je okupljena oko Aleksić, Đorđa Stankovića i Novaković". Po njenim rečima, Aleksić bi bio u sukobu interesa da je ostao na mestu predsednika Izvršnog odbora.
 
"Jasno je da on želi da se kandiduje za predsednika NS. Potpuno bi bilo moralno s njegove strane, s obzirom na to da se već kandiduje preko medija i kandiduju ga drugi i kao takav se ponaša, da je on rekao da ne može da bude predsednik Izvršnog odbora, jer je predsednik IO taj koji kontroliše izborni proces", ukazuje Rašković Ivić za Novu.
 
Po njenim rečima, Aleksić je dobio "vrlo fer i dobru ponudu", jer je Jeremić ukazao na njegov neupitan položaj u stranci, te ga predložio za svog prvog potpredsednika u slučaju kandidature. Ona je stava da ovakvog odgovora na sednici stranke ne bi bilo da "ovu igru nije nametnula grupa oko Aleksića".
  • Arkadije

    18.07.2023 10:57
    Podrška
    Bora Novaković je velika podrška Aleksiću. Samo bi Aleksić što pre trebao da otrese takvu podršku.

  • Bane

    18.07.2023 09:39
    Živela Srbija!
    Vučiću doktore! živeo ti nama još 100 god.Kakav fijasko opozicije...
  • Jasna

    18.07.2023 08:43
    Ma meni krivo što me ovako matori opet slagale.
    Posle 5.oktobra, kada sam zadnji puta bila na demonstracijama, kada se kasnije videlo šta je i kako je-ja hodam već 9 puta "protiv nasilja.
    Evo, opet ista priča-zar je moguće Srbi da smo takvi Srbi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija