Vučević: Sa Prištinom želimo dijalog, a ne rat

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da cilj Srbije nije da ratuje, već da politički deluje na obnavljanju dijaloga i uspostavljanju mira i bezbednosti na Kosovu.
Vučević: Sa Prištinom želimo dijalog, a ne rat
Foto: 021.rs
"Srbija je uvek bila i biće otvorena za nastavak dijaloga i mi nastojimo da mirnim sredstvima obezbedimo normalan život srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije, dok privremene prištinske institucije svojom opasnom politikom nasilja poništavaju sve što je dosadašnjim dijalogom postignuto", rekao je Vučević u danas objavljenom intervjuu za italijansku agenciju Nova.
Na pitanje šta srpska strana očekuje za smirivanje tenzija Vučević je rekao da je "pitanje Kosova i Metohije  veoma kompleksno" i da Beograd "ne očekuje da se do rešenja dođe za dan ili dva" .
"Da bismo se kretali u pravcu deeskalacije i rešavanja situacije u južnoj srpskoj pokrajini, potrebno je da i prištinska strana pokaže volju za dijalogom, da se oslobode uhapšeni Srbi i prestanu dalja hapšenja", rekao je dodajući da srpska strana ima saznanja da postoji novi spisak Srba za hapšenje.
 
On je rekao i da Srbija takođe traži da se "lažni gradonačelnici i specijalne policijske snage povuku" sa severa Kosova kao i da se hitno formira Zajednica srpskih opština.
 
Vučević je istakao da je formiranje Zajednice srpskih opština u ovom trenutku od ključne važnosti za deeskalaciju situacije na Kosovu.
 
"Privremene prištinske institucije moraju da prihvate da je formiranje Zajednice srpskih opština njihova pravna obaveza. Prošlo je 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, čiju okosnicu čini upravo formiranje Zajednice srpskih opština. Ne treba zaboraviti da je upravo Evropska unija garant Briselskog sporazuma i da odbijanje Prištine da ispuni obaveze koje iz njega proističu predstavlja i udarac kredibilitetu EU", dodao je.
 
Vučević je izrazio uverenje da će "međunarodna zajednica pokazati više volje da reaguje na provokacije i agresivne postupke privremenih prištinskih institucija".
  • Gox

    19.07.2023 22:45
    Ni ti
    Ne verujes u to sto pricas..
  • komsinica

    19.07.2023 21:58
    @Jugoalat boy
    Sad zarate, prodacemo mi tih 18 stanova da isplatimo vatrogasce kad kerenu na Pristinu, posto vojsku nemamo!
  • andrija

    19.07.2023 21:50
    Ne znam kakav...
    je to dijalog dati sve za deset godina pregovaranja... gazivode struju carinu sudstvo policiju .... cak i sopstveni narod naterati na izbore ... o otvorenom lovu i progonu da ne pricamo...pa Kurti treba na kraju da vam podigne triput veci spomenik nego Klintonu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.