"U Skupštini Srbije dogodila se Savamala"

Predstavnica inicijative "Otvoreni parlament" Tamara Branković izjavila je da odluka o osnivanju skupštinskog Anketnog odbora može da bude promenjena samo glasanjem poslanika u plenumu.
"U Skupštini Srbije dogodila se Savamala"
Foto: 021.rs
Podseća su 193 poslanika glasala za odluku o osnivanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar", Malom Orašju i Duboni.
"Uzurpacijom Narodne skupštine i razbojničkim pokušajem da se ukine Anketni odbor podignut je nivo nasilja nad tom institucijom. Pokazalo se još jednom, u Skupštini Srbije - najvišem zakonodavnom i predstavničkom telu, da nisu važna pravila i procedure, važno je ko je jači, ko ima silu", rekla je Branković.
Ona je istakla da se "u Skupštini Srbije dogodila Savamala", aludirajući na nezakonito rušenje objekata u toj gradskoj četvrti posle izbora u aprilu 2016. godine.
 
"Država je prestala da postoji onog trenutka kada je nemuštim i ne zna se čijim saopštenjem preinačena odluka narodnih poslanika da bi se sprovela politička volja i propaganda vlasti", navela je Branković.
 
Ona je rekla i da je vlast pristala na osnivanje Anketnog odbora pod pritiskom građana koji mesecima protestuju protiv nasilja i traže odgovore na pitanje kako je nasilje moglo toliko da eksplodira i eskalira.
 
"Očito su od starta pravili plan da manipulacijom i uzurpacijom institucija onemoguće institucionalnu borbu i rad Anketnog odbora. Sakrili su se iza bola roditelja, iza lažne empatije kako bi se spasili od mogućnosti da njihova politička odgovornost bude još vidljivija radom Anketnog odbora", ocenila je.
 
Ona je navela da bi Anketni odbor, pored ostalog, mogao da preispita da li je politika države prema kontrolisanju oružja i streljana pala na ispitu, da li su brojni državni projekti u obrazovanju i suzbijanju nasilja u školama dali bilo kakav razultat, da li je iznošenje ličnih podataka o žrtvama u medijima doprinelo traumatizaciji i daljoj normalizaciji nasilja.     
 
"Sud će utvrditi individualnu odgovornost, individualnu krivicu, Anketni odbor treba da utvrdi odgovornost institucija, društva, pa i političkih aktera za nesprečavanje zločina i za stvaranje ambijenta u kojem je nasilje eksplodiralo", rekla je ona.
 
Branković je dodala da bi Anketni odbor morao da izađe sa smernicama za rešenja kako sistem opet ne bi zakazao i kako se nešto slično ne bi ponovilo.   
 
Sofija Todorović, iz Inicijative mladih za ljudska prava smatra da Tužilaštvo i Anketni odbor "mogu samo da budu komplementarna tela".
 
Ona ističe da rad Anketnog odbora ne može nikako da ugrozi rad i istragu Tužilaštva, jer Anketni odbor ne može da sprovodi sudsku istragu.
  • Mark

    24.07.2023 07:38
    ..
    Ne razumem ove politicare. Ako roditelji poginule dece ne zele taj odbor, o cemu imate vise da glasate, osnivate odbor? Ovo je dokaz koliko vi uopste mislite o ljudima. Svi zajedno u skupstini.
  • Fuj49

    23.07.2023 20:42
    Skupština ili drumska mehana?
    To bahaćenje u skupštini od strane dr orlića nije nikakvo iznenađenje. On je bezbroj puta pokazao da mu je zadatak da obesmisli i skupštinu i njen pravilnik. Ako ova svinjarija prođe, opozicija teba da napusti skupštinu.
  • Sarky

    23.07.2023 20:15
    Ko to hoće
    Da li ste sigurni da roditelje treba provesti kroz sve muke a nećete dobiti više informacija nego što sad ima policija. Ostavite roditelje na miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija