Đukić Dejanović kao nova ministarka: Učinićemo sve da se tragedija iz "Ribnikara" nikada ne ponovi

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je sa osećajem ogromne odgovornosti prihvatila da bude ministarka prosvete, što je danas izglasala Skupština Srbije.
Đukić Dejanović kao nova ministarka: Učinićemo sve da se tragedija iz "Ribnikara" nikada ne ponovi
Foto: 021.rs
Dodaje da je svesna da sve što bude činila, iziskuje kompletnu saradnju institucija i pojedinaca da se tragedija koja je bila u OŠ "Vladislav Ribnikar" više nikada ne ponovi.
"Sa osećanjem ogromne odgovornosti prihvatila sam predlog, a danas sam i izabrana za ministra prosvete, svesna da sve što budem sa svojim saradnicima činila iziskuje kompletnu saradnju svih institucija i svih pojedinaca u zemlji da bismo mogli da napravimo one iskorake koji bi majsku tragediju učinili nečim što se nikad neće ponoviti ili učinićemo sve da se više nikad ne ponovi", navela je Đukić Dejanović u obraćanju novinarima u Skupštini.
Dodala je da ono što je vlada već počela da radi formiranjem određenih timova i pripremama za početak školske godine sećanjem na majsku tragediju, ali uz obavezu da se više nikad ne ponovi, "idemo sa tri segmenta: jedan je vezan za odnos prema prosvetnim radnicima, drugi za odnos prema učenicima, ali ne samo iz te škole, već iz cele Srbije, i treći za odnos prema roditeljima".
 
Navela je i da se, kada su u pitanju prosvetni radnici, njima mora vratiti dostojanstvo i ugled, a njihov materijalni položaj mora biti bolji.
 
Takođe, istakla je da se glas dece mora čuti i da se aktivnosti usmere na borbu protiv vršnjačkog nasilja, ukazujući da je u tom smislu neophodna prevencija nasilja u školama.
 
Kako je dodala, ona obuhvata direktan kontakt pedagoga, psihologa i onih stručnjaka i identifikovanje one dece kojima je neophodna podrška.
 
"Već su formirani timovi i mislim da će prvi koraci biti koraci koji garantuju bolju i sigurniju budućnost dece", poručila je Đukić Dejanović.
Funkcionerka Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović izabrana je danas za novu ministarku prosvete.
 
Za nju je u javnom glasanju u Skupštini Srbije glasalo 149 poslanika, 40 je bilo protiv i petoro uzdržanih od 194 prisutnih poslanika.
 
Đukić Dejanović je odmah pred poslnicima položila zakletvu i time počela ministarski mandat. Đukić Dejanović (72) je završila Medicinski fakultet i specijalizirala psihijatriju, bila je poslanica u sedam mandata u republičkoj i saveznoj skupštini, više puta obavljala je funkciju ministra, a do sada je bila specijalna savetnica Predsednice Vlade Srbije.
 
Ona je na mestu ministra prosvete zamenila svog stranačkog kolegu Branka Ružića, koji je podneo ostavku u maju, nekoliko dana posle masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".
  • Marta

    26.07.2023 08:41
    U krug!
    Prosvetu vec decenijama vodi SPS. A posto vise nemaju koga da ponude, poceli su i svoje da recikliraju.
  • 313z

    26.07.2023 07:24
    Oprez
    Možda će biti nešto bolje, ali mudro je ne preterivati sa optimizmom
  • Sitničar

    26.07.2023 07:20
    Jasno se čuje izmenjen smisao
    Gledam na TV svečano polačanje zakletve: gospodja ponavlja reči predsednika Skupštine dok ispred sebe ima ispisan tekst zakletve od dve kratke rečenice i ipak je dala falš zakletvu, jer nije izgovorila rec "očuvanju" ispred reči Kosova i Metohije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija